Jemný tvarohový koláč bez lepku

Počas veľkonočných sviatkov vás poteší recept na jemný tvarohový koláč bez lepku. Niekedy stačí málo – krehké maslové cesto a plnka zo správne dochuteného tvarohu vytvoria neodolateľnú klasiku.
Postup
- Najprv pripravíme cesto. V miske vyšľaháme zmäknuté maslo spolu s cukrom do hladkej peny. Po jednom pridávame vajcia a každé dôkladne zašľaháme. Pridáme vanilku a preosiaty kypriaci prášok. Napokon po častiach preosejeme do zmesi bezgluténovú múku Promix PK a gumenou varechou ju jemne zapracujeme.
- Toto maslové cesto nalejeme do formy na pečenie s rozmermi približne 25×30 cm a stierkou rovnomerne rozotrieme. Uhladíme povrch.
- Následne na plnku si v inej mise zmiešame tvaroh s cukrom a vanilínovým cukrom. Postupne pridávame vajcia a každé po jednom dobre zapracujeme. Hotovú tvarohovú plnku vylejeme na pripravené cesto a tiež rovnomerne rozotrieme.
- Jemný tvarohový koláč bez lepku pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút, kým povrch nezozlatne a stred koláča bude pevný. Po upečení ho necháme úplne vychladnúť, nakrájame a posypeme práškovým cukrom. Pri podávaní ho môžeme ozdobiť aj čerstvým ovocím (napríklad jahodami alebo čučoriedkami).
Suroviny
Na cesto:
- 250 g masla
- 200 g krupicového cukru
- 3 ks vajcia
- ½ ČL kypriaceho prášku bez lepku
- 240 g bezlepkovej múky Promix PK Novalim PROMIX-PK zmes na bezlepkové pečivo 1000g
- ½ mletej vanilky
Na plnku:
- 600 g krémového tvarohu (alebo skombinovať krémový a hrudkovitý)
- 100 g krupicového cukru
- 1 bal. vanilínového cukru
- 4 ks vajcia
- práškový cukor na posypanie
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 25 minút
- Pečenie počas 40 minút
- Teplota rúry 180 °C