Základom zdravia je zdravá výživa. Ako sa stravovať zdravo?
Určite ste sa už stretli s výrokom: „Sme to, čo jeme.“ Výživa je pre náš organizmus nevyhnutnosťou. Nie vždy mu však dodávame to, čo skutočne potrebuje a čo ho pozitívne ovplyvňuje. Zdravá a vyvážená strava je základom toho, aby všetky procesy v našom tele mohli fungovať správne. Väčšina ľudí sa o ňu ale začne zaujímať až vtedy, keď sa u nich vyskytnú nejaké zdravotné problémy. To ale nie je správna cesta. Zdravá výživa by mala byť pre každého z nás prioritou, pretože je jedným zo základných pilierov zdravého života.
Čo rozumieme pod pojmom zdravá výživa?
Náš optimálny jedálniček by mal pozostávať z dostatočného množstva minerálnych látok, stopových prvkov, zdravých rastlinných tukov, bielkovín, sacharidov, vitamínov, čerstvých a funkčných potravín. Nevyhnutný je aj dostatočný pitný režim, ktorý sa taktiež podieľa na správnej činnosti organizmu.
Ak by sme sa pozreli na konkrétne látky, nemali by nám chýbať napríklad omega-3 mastné kyseliny, zelená zelenina, vláknina alebo probiotiká.
Mali by sme dbať aj o optimálny príjem antioxidantov, teda napríklad vitamínu C a A, esenciálnych tukov a taktiež dôležitých minerálov, ako je napríklad magnézium, zinok, selén a vápnik. Častokrát zabúdame aj na vitamín D.
Zdravá výživa v podstate predstavuje pestrú konzumáciu ozajstných potravín a taktiež dostatok ovocia a zeleniny. Dôležité je aj stravovať sa pravidelne.
Čo by sme nemali konzumovať, ak chceme jesť zdravo?
Za najväčšiu hrozbu sa považuje rafinovaný cukor a biela rafinovaná múka. To pre vás asi nie je žiadnou novinkou. Rafinovaný cukor sa nachádza v mnohých potravinách, o ktorých častokrát ani len netušíme, že by cukor mohli obsahovať.
Jeho nadmerná konzumácia vedie k zdravotným problémom, ako je napríklad narušenie funkcie imunitného systému, alergie, kvasinkové infekcie, problémy v ústnej dutine, zubné kazy či cukrovka. Najväčšou hrozbou konzumácie cukru je vznik obezity.
Nebezpečné sú najmä rôzne sladené nápoje. Ak vám záleží na tom, čo jete, sledujte zloženie výrobkov – cukor by nemal presiahnuť množstvo 30 g na 100 g výrobku. Podiel cukrov by ste si tiež mali zrátavať zo všetkých potravín, ktoré za deň zjete. Je totiž iné zjesť za deň napríklad jednu veľkú čokoládovú tyčinku, ktorá obsahuje 40 g cukru, ako zjesť 10 menších tyčiniek, ktoré obsahujú po 10 g cukru.
Vyhýbať by sme sa mali aj alkoholu, nadmerného soleniu jedál, polotovarom a vysoko priemyselne spracovaným potravinám. Obsahujú nie len spomenutý cukor, ale aj stužené rastlinné tuky. Pri ich vysokom podiele v strave môže dochádzať k zdravotným komplikáciám – z dlhodobého hľadiska môže vznikať obezita, cukrovka, človek je viac unavený, nefunguje mu správne trávenie a telo nedostáva dostatok potrebnej výživy. Taktiež sa znižuje imunita človeka, nakoľko imunita vzniká práve v tráviacom trakte.
Je teda dôležité dávať si pozor na spracované potraviny ako sú napríklad sladkosti, čipsy, sladené raňajkové cereálie, balený chlieb či rôzne polotovary. Naopak, základom zdravej výživy sú ovocie a zelenina, celozrnné potraviny, mliečne výrobky, strukoviny, oriešky, ryby, mäso a pod.
Najväčšie benefity zdravej výživy
Zdravá strava dokáže ovplyvniť naše telo a zdravie. Keď sa začneme stravovať zdravšie, pestro a vyvážene, môže to priniesť napríklad tieto benefity:
- dostatok, respektíve zvýšenie fyzickej aj mentálnej energie,
- úprava trávenia,
- prísun optimálneho množstva živín,
- pozitívny vplyv na fyzický vzhľad a aj sebavedomie,
- podpora výkonnosti a športovej aktivity,
- úprava váhy,
- krajšia a zdravšia pokožka, vlasy a nechty,
- postupné znižovanie rizika vzniku civilizačných chorôb,
- posilnenie kardiovaskulárneho systému,
- pozitívne vplyv na psychiku.
BIO potraviny: Konzumujte potraviny bez chemických postrekov a pesticídov
BIO potraviny sa v poslednom období tešia veľkej popularite. Jedná sa o produkty, ktoré majú pôvod len z ekologického poľnohospodárstva.
V praxi to znamená, že pestovanie alebo chov biopotravín prebieha bez použitia chemických postrekov, umelých hnojív, genetických zásahov, pesticídov, konzervačných látok, chemických farbív, hormónov či antibiotík.
BIO potraviny podliehajú prísnym normám a nesú označenie v podobe loga slovenského, prípadne európskeho ekopoľnohospodárstva. Medzi najväčšie výhody BIO potravín patrí to, že sú vyrábané v súlade s prísnymi predpismi, neobsahujú škodlivé látky, majú výraznejšiu chuť a vôňu, prispievajú k ochrane životného prostredia a majú pôvod v dôveryhodných zdrojoch.
Okrem iného bývajú aj čerstvejšie, takže si zachovávajú vyššiu výživovú hodnotu. Za nevýhodu sa naopak považuje ich vyššia cena v porovnaní s bežnými potravinami. V cene sa odzrkadľuje spôsob pestovania a výroby, ktorý býva pre výrobcov nákladnejší.
Bezlepkové potraviny
Bezlepkové potraviny sú potraviny, v ktorých nenájdete glutén, teda lepok. Takéto potraviny sú vhodné na bežnú konzumáciu a sú určené predovšetkým pre ľudí, ktorí trpia celiakiou.
Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém neznáša lepok. Telo proti lepku vytvára protilátky, pretože ho chybne považuje za škodlivý.
K dispozícii sú napríklad bezlepkové kaše, bezlepkové múky, bezlepkové pečivo, bezlepkové cestoviny, bezlepkové zmesi, sladkosti či slané pochutiny.
Po bezlepkových potravinách dnes čoraz častejšie siahajú aj ľudia, ktorí so strávením gluténu nemajú žiaden problém. Považujú ich totižto za akýsi občasný krok v rámci zdravšieho životného štýlu. Pre bežného človeka je ale lepok bezpečný.
Oleje pre zdravie
Oleje v našich kuchyniach používame bežne. Niektoré z nich sú zdrojom zdravých tukov, vitamínov či minerálov a majú prospešné účinky na naše zdravie.
Pokiaľ z olejov chcete čerpať ich pozitívne látky, mali by ste ich používať do studenej kuchyne, prípadne len ako doplnky k vašej zdravej strave. Preháňať by ste to s nimi ale rozhodne nemali. Podiel rastlinných tukov voči živočíšnym tukom je totiž vplyv „modernej“ stravy veľmi nevyvážený. Rastlinné tuky (v ich nezdravej forme) sa totiž nachádzajú v každom polotovare či pochutine, vplyvom čoho sú nimi naše telá „presýtené“.
Niektoré oleje ale majú aj cez to pozitívny vplyv na náš organizmus. Najpopulárnejšie sú:
- ľanový olej – pomáha pri tráviacich ťažkostiach, má antibakteriálne účinky, podporuje zdravie srdca a mozgu, podieľa sa na zlepšení stavu vlasov, pokožky či nechtov.
- tekvicový olej – podieľa sa na znižovaní zápalov, prospieva hormonálnej rovnováhe, podporuje zdravie srdca a nervového systému.
- marhuľový olej – podporuje imunitný systém, pozitívne vplýva na psychické zdravie, podporuje zdravé trávenie, pozitívne vplýva na zdravie očí, podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému.
- konopný olej – má protizápalové a antibakteriálne účinky, podporuje trávenie, podporuje správnu funkciu imunitného systému, podporuje funkciu metabolizmu, podieľa sa na znižovaní zlého cholesterolu.
- pestrecový olej – má detoxikačné a antioxidačné účinky, pretovšetkým na pečeň. Podporuje činnosť imunity, podporuje trávenie, podporuje regeneráciu organizmu.
- rybí olej – síce nepatrí medzi rastlinné oleje, no obsahuje veľmi dôležité omega-3 mastné kyseliny. Je vhodný na užívanie prakticky pre každého. Podporuje budovanie svalovej hmoty, fyzické zdravie človeka, podieľa sa na znižovaní únavy a je prevenciou mnohých ochorení.