Zápach z úst trápi občas každého. Kedy sa však už jedná o ochorenie zvané halitóza?
Zápach z úst je problém, s ktorým sa už stretol hádam každý človek. Ak ste si na raňajky dopriali hrianku s cesnakom, alebo ste to prehnali s alkoholom, váš dych určite nebude pre ľudí v tesnej blízkosti najpríjemnejší. Horšie je, ak vás páchnuci dych trápi dlhodobo a na vine nie je len konzumácia aromatickej potraviny. Zápach z úst je všeobecne chúlostivý problém pre obe strany – pre osobu, ktorá ním trpí, ale i pre okolie, ktoré nevie vždy taktne a diskrétne na túto nepríjemnosť upozorniť.
Počuli ste už o halitóze?
Pod pojmom halitóza rozumieme zápach z úst, ktorý je nepríjemný a obťažujúci pre okolie, a ktorý len tak ľahko nezmizne. Za halitózu preto nepovažujeme zapáchajúci dych po konzumácii aromatických potravín, ako je cesnak, cibuľa, ryby, či korenené jedlá, ale ani dych po fajčení a alkohole – to totiž dokážete vyriešiť žuvačkou či umytím zubom.

Prirodzený je i nepríjemný dych ráno po zobudení, ktorý je spôsobený zníženou tvorbou slín počas noci1. Takéto prostredie totiž podporuje činnosť anaeróbnych mikroorganizmov, ktoré nevyžadujú pre svoj život kyslík, a ktoré tvoria zapáchajúce zlúčeniny. Nevábny dych v týchto prípadoch po vykonaní ústnej hygieny zmizne a ďalej nepretrváva.
Čo to teda tá halitóza je? Halitóza v pravom slova zmysle je stav, pri ktorom zapáchajúci dych pretrváva dlhodobo (chronicky), a ktorého pôvod súvisí so zdravím ústnej dutiny alebo inej časti tela. Zdroj a pôvodca nepríjemného dychu sa môže nachádzať:
- v dutine ústnej,
- mimo ústnej dutiny, kedy je halitóza príznakom nejakého ochorenia.2
Umývanie zubov, žuvanie žuvačiek alebo cmúľanie mentolových cukríkov má v týchto prípadoch len maskovací účinok a zápach iba na krátku dobu prekryje, ale neodstráni.
Vedeli ste, že ak je zapáchajúci dych objektívne zistiteľný vyšetrovacími metódami, hovoríme o tzv. pravej halitóze. Naopak, ak okolie žiaden zápach nevníma, ale osoba je presvedčená, že existuje, hovoríme o tzv. pseudohalitóze. V prípade, že je touto myšlienkou jedinec posadnutý a nevie sa jej vzdať, stav môže prerásť až do psychiatrickej diagnózy – halitofóbie1.

Aké sú príčiny halitózy, pri ktorej zápach vzniká v ústnej dutine?
Orálny pôvod halitózy, teda taký, ktorého pôvodcom je stav alebo ochorenie v ústnej dutine, je prítomný až u 90% pacientov zo všetkých. Zdrojom zápachu sú prchavé zlúčeniny síry, ktoré vznikajú mikrobiálnym rozkladom organických látok, najmä bielkovín a cukrov v ústach. Hlavným miestom tvorby látok, ktoré vyvolávajú zápach, je najmä chrbát jazyka, zuby a medzizubné priestory, teda miesta, v ktorých sa ľahko usádza povlak tvorený zvyškami potravy, zložkami slín a mikroorganizmami1.
Hlavným pôvodcom zápachu z úst najčastejšie býva nedostatočná a/alebo nepravidelná ústna hygiena. Ak si denne nečistíte zuby vhodnou zubnou kefkou a medzizubné priestory medzizubnou kefkou alebo medzizubnou niťou, v ústach zostávajú drobné kúsky jedla. Tie sú baktériami rozkladané na zapáchajúce zlúčeniny, ktoré okolie ucíti pri dýchaní i rozprávaní. Podobne, lepivý film z baktérií, slín a zvyškov potravy, ľahko vzniká aj na členitom chrbte jazyka, na povrchu ktorého sa nachádzajú drobné bradavkovité výbežky (papily). Papily niekoľkonásobne zväčšujú povrch jazyka, vďaka čomu sa baktérie a plak v teplom a vlhkom prostredí na jazyku dobre držia.
Ďalšími častými lokálnymi príčinami zápachu v ústnej dutine býva aj2,3:
- Zub napadnutý zubným kazom
- Parodontitída – ochorenie závesného aparátu zubov, pre ktoré je typická tvorba tzv. parodontálnych chobotov medzi ďasnom a zubom, kde sa ukladá povlak, tvorí zápal a hnis
- Odumreté zuby a zubné korene
- Hnisavé rany a vredy na sliznici ústnej dutiny
- Nedostatočne vyčistené zubné náhrady, protézy alebo strojčeky
- Znížená tvorba slín
- Infekcie v ústnej dutine a blízkom okolí (hrdlo, mandle, prínosové dutiny)
Nezanedbávajte ústnu hygienu
Pokiaľ sa chcete vyhnúť nepríjemnému zápachu z úst, precíznou hygienou dokážete riziko vzniku zápachu eliminovať. Čo k tomu budete potrebovať? Dobrú zubnú kefku, vhodnú pastu a pomôcky na čistenie medzizubných priestorov nájdete aj u nás.

Halitóza môže vzniknúť aj ako príznak vážnejšieho ochorenia. Čo môže signalizovať?
Zapáchajúci dych, ktorý má pôvod mimo ústnej dutiny (extraorálne), sa vyskytuje menej často, približne len u 10% pacientov4. Môže však byť signálom niektorých ochorení vnútorných orgánov, prípadne nežiaducim účinkom liekov. Rozhodne ho preto netreba brať na ľahkú váhu. Pre niektoré ochorenia je dokonca určitý typ zápachu špecifický.1,3 Ktoré to sú?
- Gastroezofagiálny reflux (GERD): pri refluxe, ľudovo „pálení záhy“, sa žalúdočná kyselina s natráveným obsahom žalúdka vracia smerom nahor späť do pažeráka a spôsobuje kyslastý alebo horkastý zápach. Zdrojom zápachu môže byť i infekcia žalúdka alebo tenkého čreva baktériou Helicobacter pylori.
- Diabetes (cukrovka): zápach ako po acetóne býva často sprievodným znakom diabetu (cukrovky), najmä I. typu, pri ktorej sa v organizme netvorí hormón inzulín. Inzulín za normálnych okolností umožňuje vstup glukózy do buniek a jej využitie na tvorbu energie. Pri nedostatku inzulínu telo využíva ako zdroj energie tuky, z ktorých sa tvoria ketolátky, zodpovedné za typicky acetónový pach.
- Poruchy obličiek a pečene: páchnuci dych môže naznačovať aj poruchy obličkových alebo pečeňových funkcií, teda orgánov, ktoré sú primárne zodpovedné za odstraňovanie škodlivých a toxických látok z tela. Ak pečeň a obličky nefungujú správne, organizmus nedokáže škodliviny odfiltrovať a tie sa hromadia v tele, spôsobujúc zápach. Napríklad pri renálnej insuficiencii (obličkovej nedostatočnosti), možno v dychu pacienta detegovať amoniak (čpavok). Hnilobný zápach zas môže sprevádzať poruchy pečene, ale i pľúc.
- Niektoré metabolické poruchy a ochorenia: typickým príkladom je trimetylaminúria – tzv. „syndróm rybieho zápachu“, pri ktorom v organizme chýba enzým schopný rozkladať látku trimetylamín. Nachádza sa vo viacerých potravinách (rybách, vaječnom žĺtku, hrachu) a pokiaľ nie je metabolizovaný, vylučuje sa von z tela telesnými tekutinami (močom, potom, sekrétmi) i vydychovaním. Sprevádza ho nepríjemný silný zápach po rybách.
- Užívanie liekov: viaceré lieky môžu znižovať tvorbu slín a tým vysušovať ústnu sliznicu, čo v ústach podporuje tvorbu zapáchajúcich zlúčenín. Jedná sa najmä o lieky proti alergii (antihistaminiká), niektoré lieky na zníženie krvného tlaku (antihypertenzíva) alebo lieky používané na liečbu depresie (antidepresíva).
Odhaduje sa, že halitóza v populácii trápi 1 zo 4 obyvateľov, prípadne až tretinu populácie2. Ide preto o pomerne rozšírený problém a osoby, ktoré ňou trpia, zažívajú v spoločnosti veľmi nekomfortné situácie.

Na koho sa obrátiť, ak vás trápi zápach z úst?
Ak máte podozrenie, že nepríjemný dych nie je iba výsledkom konzumácie aromatickej potraviny, alebo sa na neho sťažuje vaše okolie, obráťte sa na svojho zubného lekára – stomatológa. Ten po dôkladnej kontrole zubov, medzizubných priestorov, ďasien i jazyka potvrdí alebo vylúči príčinu zápachu priamo v ústnej dutine.
Pokiaľ sa zdroj zapáchajúceho dychu nenájde priamo v ústnej dutine, obráťte sa na svojho praktického lekára. Po zvážení môže odporučiť vyšetrenie u ďalších špecialistov, napríklad internistu, gastroenterológa, ORL lekára alebo iných, ktorí budú ďalej pátrať po príčine.
Bez správnej diagnostiky vnútorného problému sa nepríjemného dychu sami nezbavíte – je potrebné najprv správne liečiť ochorenie, ktoré zápach z úst vyvoláva.
Ako predchádzať zápachu z úst?
Nezabúdajte, že alfou i omegou sviežeho dychu je dôkladné a pravidelné dodržiavanie ústnej hygieny a udržiavanie zdravého chrupu, medzizubných priestorov i ďasien. Keď sa v ústnej dutine zbavíte zvyškov potravy a povlaku, baktérie nebudú mať možnosť tvoriť zapáchajúce látky. Preto je mechanické čistenie zubov, medzizubných priestorov a jazyka úplným základom v boji s nevábnym dychom. Ako na správnu ústnu hygienu?
- Odporúča sa umývať si zuby aspoň 2x denne minimálne 3 minúty, optimálne po každom jedle. Používajte zubnú kefku s mäkkými, jemnými štetinami. Najväčšiu pozornosť venujte večernému čisteniu.
- Dôkladne treba vyčistiť nielen plochy zubov, ale aj prechody medzi zubami, ďasnami a zadné stoličky. Keďže bežná zubná kefka vyčistí len asi 60% zubov4, k lepšiemu prístupu k týmto ťažko dostupným miestam dobre poslúži jednozväzková (single) kefka.
- Častým zdrojom hnilobného zápachu bývajú zvyšky potravy usadené v medzizubných priestoroch, ktoré klasickou kefkou nie je možné vyčistiť. Odstrániť zvyšky potravy z týchto skrytých miest dokážu iba medzizubné kefky alebo zubná niť, ktoré by ste mali použiť aspoň raz denne.
- Pri ústnej hygiene nezabúdajte na vyčistenie jazyka, na ktorom sa tvorí veľké množstvo bieleho povlaku z potravy a baktérií. Povlak je častým zdrojom nepríjemného zápachu a môže sa z jazyka preniesť na už vyčistené zuby. Na vyčistenie jazyka vám postačí obyčajná zubná kefka, ktorou povlak z jazyka jemne zotriete, alebo si môžete zaobstarať špeciálnu škrabku na jazyk.
- Správny výber zubnej pasty pomáha nielen posilňovať zubnú sklovinu a predchádzať zubnému kazu, ale môže pomôcť i osviežiť dych. Mnohé pasty majú preto mentolovú príchuť.
- Hygienickú rutinu môžete zakončiť vypláchnutím úst ústnou vodou. Mnohé ústne vody prinášajú benefity vďaka obsahu protizápalových a antiseptických zložiek (napr. chlórhexidínu) alebo bylinným výťažkom (napr. z mäty, klinčeka, čajovníka, rozmarínu či šalvie) pre svieži dych. Éterické oleje obsiahnuté v týchto bylinkách možno po rozriedení vodou používať aj na výplachy ústnej dutiny. Pozor – éterické oleje nikdy neprehĺtajte, sú určené len na vonkajšie použitie a na výplach úst.
- Pamätajte, že ústne vody, rôzne ústne deodoranty a spreje, žuvanie žuvačiek či cmúľanie mentolových cukríkov má len krátkodobý maskovací účinok a nenahradí plnohodnotné mechanické čistenie zubov a medzizubných priestorov.
- V rámci každodennej rutiny nezabúdajte ani na dôkladné a pravidelné čistenie zubných náhrad, protéz a strojčekov, v ktorých sa môžu ľahko usádzať zvyšky potravy.
- Aspoň raz ročne, v prípade problémov aj častejšie, si nechajte profesionálne vyčistiť chrup u dentálnej hygieničky.
Okrem odporúčaní týkajúcich sa ústnej hygieny nezabúdajte ani na dostatočný pitný režim, aby ste sa vyhli suchosti ústnej dutiny. Podporiť tvorbu slín pomôžu aj žuvačky bez cukru. Nepite alkohol, nefajčite a vyhnite sa aromatickým a korenistým jedlám, najmä v prípade, ak sa chystáte do spoločnosti.

Pokiaľ bežné hygienické opatrenia nepomáhajú, je potrebné zistiť príčinu zápachu a v spolupráci s lekárom najprv riešiť ochorenie, ktoré nepríjemný dych vyvoláva. Neliečený zápach z úst sa totiž často stáva nielen somatickým, ale aj psychologickým problémom. Osobu, ktorá ním trpí, často izoluje od svojho okolia. Zapáchajúci dych, ktorého sa neviete dlhodobo zbaviť, preto nepovažujte za banalitu a zdôverte sa s týmto chúlostivým problémom svojmu lekárovi.
Zdroje použité v článku:
1. DUBEC, O. a kol. Halitóza – současný pohled na etiologii, diagnozu a léčbu. Česká stomatologie/ Praktické zubní lékářství 2011; 111 (2)
2. Bad Breath (Halitosis). In: clevelandclinic. org [cit. 20.6.2023]. Dostupné z: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17771-bad-breath-halitosis
3. Halitosis (Bad Breath). In: hopkinsmedicine. org [cit. 20.6.2023]. Dostupné z: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/halitosis-bad-breath
4. OBROVSKÁ, M. Nejčastější problémy v dutině ústní – jak může pomoci lékarník? Praktické lékárenství 2017; 13(3): 129-132