Botulizmus je otrava tzv. klobásovým jedom. Ako sa toto ochorenie prejavuje a lieči?
Pôvodcom botulizmu je tzv. Clostridium botulinum. Jedná sa o otravu vyvolanú botulotoxínom, ktorý je tvorený práve touto baktériou. Aj keď by sa vám na prvý pohľad mohlo zdať, že ide o chorobu spájanú so salónmi krásy a aplikovaním botulotoxínu pod kožu, nie je to tak. Infekcia botulotoxínom sa najčastejšie rozvinie po požití kontaminovaného, zle spracovaného mäsa, ovocia a zeleniny.
Botulotoxín, nazývaný aj ako „klobásový jed“, je totiž nervový toxín považovaný za najúčinnejší známy ľudský jed. Spomaľuje uvoľňovanie acetylcholínu na nervosvalovej platničke. Ak sa včas nerozozná a nelieči, vedie k ochrnutiu dýchacích svalov, následnému zlyhaniu dýchania a fatálnym následkom. V súčasnosti je výskyt takejto infekcie skôr vzácny. Dáva sa do súvisu najmä s nedostatočným umytím alebo spracovaním potravín. Ak ale napríklad cestujete do krajín so slabšou hygienou v rámci gastronómie, možno sa vám zíde niečo sa o botulizme dozvedieť.
Botulotoxín je teplotne labilný a vyskytuje sa vo viac typoch. Pre ľudské ochorenie sú najdôležitejšie typ A, nachádzajúci sa vo výrobkoch zo zeleniny a ovocia, typ B v mäsových potravinách a typ E v rybích výrobkoch.
Čo je to clostridium botulinum?
Clostridium botulinum patrí medzi baktérie, ktoré nepotrebujú k prežitiu kyslík. Nachádza sa v pôde, morských plodoch, v morskom sedimente, črevnom systéme zvierat, ovocí a zelenine. Je to teda pomerne rozšírená baktéria. Patrí do rodu Clostridium, teda medzi tzv. klostrídie. Tieto baktérie sú pohyblivé, majú tvar veľkej rovnej tyčinky. Tvoria veľmi odolné spóry, ktoré sú schopné prežiť aj bod varu.
Hlavným zdrojom nákazy baktériou Clostridium botulinum a botulizmu sú kontaminované potraviny, často obsahujúce práve spóry. Pod kontaminovanými potravinami v tomto prípade rozumieme nedostatočne alebo zle konzervované výrobky i domáce zaváraniny. Kontaminácia potraviny sa prakticky nijako neprejaví – jed produkovaný baktériou totiž nemení vzhľad potraviny ani nespôsobuje jej zápach.
Baktériu Clostridium botulinum, ktorá spôsobuje otravu klobásovým jedom, objavil a pomenoval v roku 1897 Emile Pierre Marie van Ermengem.1
Botulizmus ako otrava botulotoxínom
Samotný botulizmus sa prejavuje paralýzou priečne pruhovaných svalov, tzv. chabou obrnou. Dochádza k nej následkom pôsobenia botulotoxínu, ktorý blokuje uvoľnenie acetylcholínu na nervosvalovej platničke. To vedie k zastaveniu – brzdeniu nervového vzruchu.
Botulizmus ako choroba sa vyskytuje v troch formách:
- Zažívacia forma – je následkom požitia potraviny kontaminovanej botulotoxínom. Prejavuje sa zvýšením telesnej teploty, vzácne hnačkou, nevoľnosťou, vracaním, ďalej dvojitým videním, poruchou prehĺtania a artikulácie. Typicky býva prítomná suchosť v ústach a opadnutie viečok. Príčinou úmrtia býva spomínané ochrnutie dýchacích svalov a udusenie. Úmrtnosť tejto formy botulizmu je 7,5%2, inkubačná doba trvá od 12 – 72 hodín.
- Úrazová forma – najčastejšie vzniká kontamináciou rany na tele, napríklad kontaminovanou hlinou alebo ihlou u narkomanov. Inkubačná doba je tu o niečo dlhšia, udáva sa 4 – 14 dní.
- Kojenecká forma – toto ochorenie vzniká ako následok toho, že sa Clostridium botulinum dostane do čreva, kde sa rozmnoží a produkuje toxín. Na rozdiel od zažívacej formy, kedy je toxín prehltnutý v kontaminovanej strave, tu sa toxín tvorí priamo v čreve.
V našich podmienkach je botulizmus raritný. Mali by ste však spozornieť, pokiaľ si na konzervách či pohároch potravín všimnete vypuknuté viečko. Vtedy je možné, že je potrava kontaminovaná Clostridium botulinum a tvorí sa v nej plyn. Tým, že sa takáto konzerva dá do chladničky, rast baktérií sa spomalí, ale určite nezastaví. Takéto potraviny preto rozhodne neodporúčame konzumovať.

Ako diagnostikujeme botulizmus?
Botulizmus je možné diagnostikovať mikrobiologickým vyšetrením. Lekár zisťuje, či pacient nemohol prísť do kontaktu s kontaminovanými potravinami. Dôkaz botulotoxínu je možné vykonať z potravy, zvratkov aj z krvi. Pri úrazovej forme botulizmu sa používa kultivácia za podmienok bez prítomnosti kyslíka priamo z rany, pri kojeneckej forme zo stolice samotného kojenca.
Je možné botulizmus liečiť?
Liečba botulizmu je založená na podávaní antitoxického konského séra. Pri poranení, teda traumatickom botulizme, je potrebné ošetrenie kontaminovanej rany a podanie penicilínu G. Ako sa botulizmu vyhnúť z hľadiska prevencie? K hlavným preventívnym opatreniam patrí dostatočná sterilizácia potravín v domácom prostredí. Čo sa týka kupovaných potravín, vyberajte si ich len zo spoľahlivého zdroja. Vakcinácia je v niektorých krajinách zaužívaná, ale len u rizikových pracovníkov, napríklad laborantov alebo vojenského personálu.
Botulotoxín v terapii a kozmetike
Botulotoxín sa využíva v praxi od roku 1970.4 V terapeutickej liečbe sa využíva viac jeho typov. Všetky sú schválené pri spastickej torticollis. Toto ochorenie je spojené s meravým držaním hlavy, alebo jej abnormálnymi pohybmi, často s vychýlením na jednu stranu. Tri produkty majú schválenie aj pre fokálnu dystóniu, ktorá môže postihnúť oko a spôsobiť nepravidelné zášklby očných viečok alebo ich zatváranie. Botulotoxín je schválený FDA, Správou potravín a liečiv v USA, na liečbu migrény, tiež sa využíva ako obľúbené činidlo v rámci kozmetických procedúr.
V estetickej medicíne botulotoxín používa na vyhladenie vrások a línií tváre. Kozmetický botulotoxín je indikovaný u dospelých na dočasné zlepšenie celkového vzhľadu. Používa sa napríklad na medziočné vrásky, vrásky okolo očí alebo na čele. Pri iných zdravotných problémoch, akými je škúlenie a zvýšené slinenie, našiel botulotoxín tiež uplatnenie.

Botulotoxín má markantné účinky aj pri liečbe bolesti. Jeho podanie sa môže zvážiť v prípadoch, kde iná liečba nie je dostatočná. Týka sa to hlavne analgetickej opiátovej terapie, ktorá nespĺňa požadovaný efekt. Hlavné indikácie liečby botulotoxínom podľa FDA3 sú:
- Chronická migréna
- Cervikálna dystónia
- Blefarospazmus a strabizmus
- Dysfunkcia a poranenie močového mechúra u dospelých
- Nadmerná aktivita detruzora u detí
- Spasticita, spazmus
- Kozmetický botulotoxín
- Epikondylitída
- Bolesť po mŕtvici, neuropatická bolesť, myofasciálna bolesť
- Postherpetická neuralgia, neuralgia trojklanného nervu
- Primárna axilárna hyperhidróza, diabetická neuropatia
- Poranenie miechy
Mali by ste sa obávať botulizmu?
Aj vďaka osvete a zavedeniu prísnych hygienických pravidiel sa otrava botulotoxínom na Slovensku prakticky nevyskytuje. Nie je však vhodné konzumovať tie potraviny, ktoré sa vymykajú štandardu – napríklad konzervy s nafúknutým viečkom alebo nedostatočne sterilizované potraviny z domáceho prostredia. Kojeneckému botulizmu sa dá najlepšie predchádzať vyhýbaním sa medu do 12. mesiaca života.4
Zdroje použité v článku:
1. SCHOTT, H. a kol.: Kronika medicíny. Bakteriológia revolucionizuje medicínu. 1994. Fortuna Print. s.320 [cit. 12.23.2024]. Dostupné z: ISBN 80-7153-081-6
2. HURYCH, J. a kol.: Lékařská mikrobiologie. Repetitorium. 3.vydání. Clostridium botulinum. 2021. Triton. s.103-104 [cit. 12.23.2024]. Dostupné z: ISBN 978-80-7553-976-2
3. PADDA, S. I. a kol.: Botulinum Toxin. 2023. National Library Of Medicine [online] [cit. 12.23.2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557387/
4. JEFFERY, A. I. a kol.: Botulism. 2023. National Library Of Medicine [online] [cit. 12.23.2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459273/