Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Klostrídiové infekcie mäkkých tkanív: čo ich spôsobuje, ako sa prejavujú a liečia?

Baktéria Clostridium perfringens bola prvýkrát objavená lekárom Williamom H. Welchom v roku 1891 v Johnsovej Hopkinsovej nemocnici po pitve 38-ročného muža. Pôvodne bola pomenovaná Bacillus aerogenes capsulatus, neskôr ako Bacillus Welchii a nakoniec premenovaná na Clostridium perfringens. Názov vedci odvodili z latinského „preraziť“.

Upozornenie:

Ak dôjde k nakazeniu spórami Clostridium perfringens z kontaminovaných potravín, môže to vyústiť do život ohrozujúceho stavu spojeného s odumretím časti čreva. Ku kontaminovaným potravinám zvykne patriť bravčové mäso alebo sušené mlieko, môže to však byť aj hovädzie mäso či hydina.

Antibiotikom prvej voľby pri klostrídiovej infekcii je penicilín G, ktorý sa zvykne kombinovať s klindamycínom alebo metronidazolom. Pri alergii na peniciílin sa volí imipenem. Bez riadnej antibiotickej liečby sa pacient nezaobíde.  

Zdroje použité v článku:

1. HURYCH, J. a kol.: Lékařská mikrobiologie. Repetitorium. 3.vydání. Clostridium perfringens. 2021. Triton. s.98-101 [cit. 11.22.2024]. Dostupné z: ISBN 978-80-7553-976-2
2. YAO, Y. P. a kol.: Clostridium perfringens Infection. 2023. National Library of Medicine [online] [cit. 11.22.2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559049/
3. MAYO CLINIC STAFF: Gangrene. 2022. MayoClinic [online] [cit. 11.22.2024]. Dostupné z: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gangrene/symptoms-causes/syc-20352567

Neprehliadnite