Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Pečeňové testy sú rutinným vyšetrením, ktoré však dokáže mnoho odhaliť. Čo o nich treba vedieť?

Trápia vás dlhšie trápia rôzne ťažkosti vnútorných orgánov a pri návšteve lekára vám ako prvé odobrali krv, z ktorej boli robené aj tzv. pečeňové testy? Alebo vás lekár pri pravidelnej lekárskej prehliadke zaskočil informáciou o zhoršených výsledkoch pečeňových testov, hoci neholdujete pravidelnému popíjaniu alkoholu? Prečo sa pečeňové testy robia, čo zahŕňajú a aké informácie o zdravotnom stave nám dokážu priniesť, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Metabolizmus

Pečeň zohráva hlavnú rolu v látkovej premene živín, najmä cukrov, tukov a bielkovín na formy, ktoré môže telo využiť na aktuálne potreby alebo uskladniť na ďalšie použitie. V pečeni sa napríklad tvorí cholesterol, ktorý je dôležitou stavebnou jednotkou bunkových membrán, ale i nevyhnutnou zložkou pre tvorbu viacerých hormónov a žlčových kyselín. Glukóza – cukor prijatý z potravy, sa zas v pečeni ukladá vo forme glykogénu a slúži ako energetická zásoba pre prípad, že hladina glukózy v krvi klesne.

Detoxikácia

Pečeň je hlavným orgánom, ktorý má schopnosť odstraňovať z tela škodlivé a toxické látky, odpadové produkty metabolizmu, alkohol a lieky. Vďaka tejto filtračnej a čistiacej schopnosti pečeň zabraňuje „otrave krvi“.

Tvorba žlče

Pečeň produkuje žlč, ktorá je potrebná pre trávenie tukov v čreve. Žlč vytvorená v pečeni sa skladuje v žlčníku a uvoľňuje do čreva po príjme potravy.

Uskladnenie živín

Okrem už spomínaného glykogénu pečeň ukladá aj rôzne vitamíny (najmä vitamíny A, D, E, K a B12) a minerály (železo, meď), potrebné pre správnu funkciu organizmu.

Tvorba bielkovín

Pečeň produkuje množstvo bielkovín (proteínov), ktoré sú zodpovedné za zrážanie krvi (hemokoaguláciu), udržiavanie rovnováhy tekutín a tlaku v tele, transport živín alebo plnia funkciu enzýmov.

Imunitná funkcia

Pečeň, spolu so slezinou, sa podieľa na odstraňovaní starých a poškodených červených krviniek. Okrem toho produkuje a uskladňuje aj množstvo imunitných molekúl, ktoré sú potrebné najmä v akútnej fáze infekcie.

Termoregulácia

V menšej miere pečeň prispieva k udržiavaniu stabilnej telesnej teploty, a to pravdepodobne vďaka teplu, ktoré produkuje pri metabolických procesoch.

Deň pred odberom krvi sa všeobecne odporúča nekonzumovať mastné, ťažké a tučné potraviny, ale skôr ľahšiu stravu, napríklad chudé mäso, ryby a zeleninu.

  • Aktivity pečeňových enzýmov konkrétne alanín-aminotransferázy (ALT), aspartát-aminotransferázy (AST), alkalické fosfatázy (ALP)gama-glutamyl-transferázy (GMT): Enzýmy sú chemické látky, ktoré uľahčujú alebo urýchľujú priebeh chemických reakcií v tele. ALT a AST sa podieľajú na prenose aminoskupín medzi aminokyselinami alanínom alebo aspartátom a 2-oxoglutarátom. ALP umožňujú v tele rozklad bielkovín a GMT zabezpečujú transport niektorých aminokyselín a peptidov cez bunkové membrány z mimobunkového prostredia do vnútra buniek. Poškodenie pečeňových buniek (hepatocytov) alebo zápal pečene preto zvyšujú uvoľňovanie týchto enzýmov do krvi, čo sa prejaví zvýšenými hodnotami pečeňových parametrov.
  • Bielkovín produkovaných pečeňou – bilirubínu, prípadne albumínu: Bilirubín vzniká ako odpadový produkt v pečeni pri metabolizme červeného krvného farbiva hému zo zaniknutých červených krviniek. Je súčasťou žlče, ktorá pomáha tráviť tuky a spôsobuje jej typické žlté zafarbenie. Ak je pečeň zdravá, dokáže väčšinu bilirubínu spracovať. V prípade poškodenia pečene sa však nespracovaný alebo nadbytočný bilirubín dostáva do krvného obehu, kde ho detegujeme ako zvýšený pečeňový marker.

Upozornenie

Nadbytok bilirubínu môže spôsobovať žltačku (žlté zafarbenie kože, slizníc a očných bielok).

  • ALTsa v pečeni nachádza vo vysokých koncentráciách a u väčšiny pečeňových ochorení je zaznamenaná jej vyššia aktivita ako u AST. Medzi ochorenia a stavy charakteristické predominantným zvýšením ALT patrí napríklad akútna alebo chronická vírusová hepatitída, hemochromatóza, intoxikácia liekmi alebo chemikáliami, Wilsonova choroba alebo vrodený deficit alfa1-antitrypsínu.
  • ASTmožno okrem pečene nájsť aj v kostrovom svale, obličkách, mozgu, pankreasu, pľúcach i krvinkách. Zvýšenie AST preto poukazuje nielen na steatózu (stukovatenie) pečene alebo poškodenie pečene navodené alkoholom, ale aj na zvýšenú fyzickú námahu, poškodenie srdcového svalu pri infarkte alebo poruchu štítnej žľazy.
  • ALP je prítomná vo všetkých bunkách ľudského tela, najmä však v žlčových cestách, kostiach, čreve a placente. Nárast jej hladín je preto typický pre ochorenia pečene a žlčových ciest, ale aj osteoporózu a nádory kostí.
  • GMT sa nachádza, podobne ako ALP, v pečeni a žlčových cestách, v menšom množstve aj v obličkách, pankrease, čreve, slezine, srdci a mozgu. Pre poruchy a ochorenia spojené s odtokom žlče je však GMT špecifickejším markerom, pretože na rozdiel od ALP nie je prítomná v kostiach. GMT sa stanovuje spolu s ALP a bilirubínom. Vzájomný nárast týchto troch parametrov najčastejšie poukazuje na cholestázu (sťažený odtok žlče), napr. pri zúžení alebo upchatí žlčovodov žlčovými kameňmi alebo nádorom.

Upozornenie

Hodnoty jednotlivých parametrov sledovaných v krvi sa môžu pri výsledkoch z rôznych biochemických laboratórií mierne líšiť v závislosti od použitej metódy.

Upozornenie:

V prípade výrazného zvýšenia hodnôt pečeňových testov (viac ako desaťnásobného)1 sa pravdepodobne jedná o akútny alebo dokonca život-ohrozujúci stav – napríklad zlyhanie pečene po otravách. V tomto prípade je nevyhnutné zabezpečiť okamžitú zdravotnú starostlivosť.

  • Osôb s príznakmi možného pečeňového ochorenia – ako sú bolesti brucha, nevoľnosť a zvracanie, strata chuti do jedla, nafukovanie a kŕče v bruchu, zápcha, zmeny farby moču alebo stolice, opuch končatín, tvorba modrín a krvných podliatín bez príčiny
  • Chronických konzumentov alkoholu
  • Pacientov dlhodobo užívajúcich niektoré typy liekov
  • Osôb s možným kontaktom s vírusmi hepatitíd (užívatelia drog, zdravotnícki pracovníci)
  • Pacientov s chronickým ochoreniami – diabetes (cukrovka), obezita
  • Pacientov pred niektorými chirurgickými výkonmi
  • Ako súčasť preventívnej lekárskej prehliadky

Ako udržiavať pečeň v dobrej kondícii?

  • Dbajte na zdravú stravu, dajte si pozor predovšetkým na nadmerný príjem soli a tukov
  • Vyhýbajte sa alkoholu a iným návykovým látkam, ako sú drogy či cigarety
  • Dajte si pozor na svoju váhu, obezita a sedavý spôsob života prispievajú k problémom s pečeňou
  • Neužívajte lieky svojvoľne alebo zbytočne, pokiaľ vám ich neodporučí lekár
  • Pokiaľ je to žiaduce, podporte zdravie pečene rôznymi doplnkami s látkami podporujúcimi zdravie pečene. Najčastejšie sú esenciálne fosfolipidy (cholín, fosfatidylcholín), silymarín, berberín či kurkumín.

Posilnite zdravie svojej pečene

Silymarín, cholín, kurkumín a mnohé ďalšie látky dokážu posilniť zdravie vašej pečene. Objavte ich v podobe doplnky stravy, ktoré vám doručíme s expresne rýchlou dopravou.

pecen

Zdroje použité v texte:

1. KUŽELA, L. Ochorenia pečene. Univerzita Komenského Bratislava, 2013. 65 s. ISBN 978-80-223-3500-3
2. JARČUŠKA, P. Pečeňové testy: Zvýšené hodnoty môžu naznačovať vážnu chorobu. Národný portál zdravia. In: npz.sk [cit. 08-11-2023]. Dostupné na: https://www.npz.sk/sites/npz/Stranky/NpzArticles/2013_06/Hepatalne_testy.aspx?did=4&sdid=48&tuid=0&page=full&
3. VASIMAHMED, L., ZUBAIR, M. a MINTER, D.A. Liver function tests. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island(FL): Stat Pearl Publishing; 2023
4. Elevated liver enzymes. In: my.clevelandclinic.org [cit. 08-11-2023]. Dostupné na: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17679-elevated-liver-enzymes

Neprehliadnite