Bezlepková babka s makom a marcipánom
Bezlepková babka je ideálnym spoločníkom k vašej šálke kávy, rovnako ako skvelým štartom do dňa pri raňajkách alebo ako sladké potešenie na večer.
Postup
Príprava babky:
- Najprv si pripravíme kvások. Do menšej misky nalejeme teplé (nie horúce) mlieko, rozmrvíme doň droždie a pridáme cukor. Jemne premiešame a necháme postáť na teplom mieste aspoň 15 minút.
- Do veľkej misy dáme všetky suroviny na cesto (najprv premiešame sypké prísady – bezlepkovú múku promix Alfa, tapiokový škrob, cukor a soľ a potom pridáme zvyšné prísady) a pridáme k nim aj pripravený kvások. Hnetačom dôkladne vymiesime na hladké, mierne lepivé cesto, trvá to aj 10 minút. Povrch cesta poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 minút.
- Kým cesto kysne, pripravíme si náplň. Do menšej misky nasypeme mak, práškový a vanilkový cukor a škoricu. Dobre všetko premiešame. Zalejeme prevareným horúcim mliekom a opäť zamiešame. Pridáme slivkový lekvár a citrónovú kôru. Necháme postáť, aby sa chute prepojili.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, ručne premiesime a vyvaľkáme na obdĺžnik, ako keby sme pripravovali závin. Na cesto po celom povrchu rozotrieme makovú plnku, na ktorú ešte nastrúhame marcipán. Zrolujeme do závinu. Cez stred pozdĺžne závin prekrojíme, aby vznikli dva copy. Copy spolu prekladaním jedného cez druhý zapletieme a konce na oboch stranách zlepíme k sebe. Opatrne prenesieme do hlbšej formy na chlebík v tvare obdĺžnika, ktorú sme vystlali papierom na pečenie alebo vymastili olejom a vysypali múkou. Prikryjeme čistou utierkou a necháme ešte podkysnúť asi 15 minút. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vopred vyhriatej rúry.
Pečenie:
- Bezlepková babka sa pečie na 180 °C približne 40 minút na strednej priečke. Počas pečenia aspoň dvakrát pofŕkame vodou a to isté urobíme aj po úplnom dopečení. Treba urobiť test špajlou úplne na dno formy, ak vyjde suchá, koláč je upečený. Ak po 40 minútach nie je upečený, môžeme prepnúť ohrev v rúre iba na spodnú časť alebo posunúť formu s koláčom o priečku nižšie, aby sa dobre prepiekol aj zdola. Hotovú kysnutú babku necháme vychladnúť a opatrne vyklopíme z formy.
- Bezlepková babka chutí najlepšie posypaná práškovým cukrom a podávaná s kávičkou alebo šálkou čaju.
Suroviny
Na kvások:
- 100 ml 100 ml mandľového (alebo kravského mlieka)
- ¼ kocky čerstvého droždia
- 1 ČL kryštálového cukru
Na cesto:
- 200 g bezgluénovej múky Novalim Promix Alfa Novalim PROMIX Alfa univerzálna bezgluténová múka 1000g
- 15 g tapiokového škrobu
- 50 ml mandľového (alebo kravského mlieka)
- 1 PL kryštálového cukru
- ¼ ČL soli
- 1 ks vajce
- 15g palmarínu na pečenie (zmäknutého)
Na plnku:
- 100 ml mlieka (môže byť aj rastlinné
- 180 g mletého maku
- 50 g práškového cukru
- 1 PL slivkového lekváru
- kôra z polovice citróna
- ½ ČL škorice
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 1 balenie marcipánu
Ďalej potrebujeme
- 1 ks vajce na potretie
- olej na vymastenie formy
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 60 minút
- Pečenie počas 40 minút
- Teplota rúry 180 °C