Bezlepková veka na obložené chlebíčky
![](https://etabletka.sk/wp-content/uploads/2024/02/image-3.webp)
Objavte, ako pripraviť maslové pečivo, ktoré lahodí chuťovým pohárikom a je príjemnou zmenou pre každého, kto musí alebo chce obmedziť lepok vo svojej strave.
Postup
- Do misky nalejeme 100 ml teplého mlieka, rozdrobíme doň droždie a pridáme cukor. Rozmiešame a necháme vzísť kvások. Trvá to asi 10 minút. Do veľkej misy preosejeme bezlepkovú múku Promix Alfa, pridáme soľ, zvyšné teplé mlieko, maslo a pripravený kvások. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto (ideálne kuchynským robotom s hnetacím nástavcom). Je dôležité miesiť aspoň 10 minút, aby sa všetko dobre prepojilo. Cesto z vrchu posypeme trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 60 minút.
- Keď cesto kysnutím zdvojnásobí svoj objem, vyklopíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a ručne zľahka premiesime. Vytvarujeme podlhovastý bochník, ktorý vložíme do formy na chlebík vystlanej papierom na pečenie alebo trochu vymastenej a vysypanej múkou. Opäť prikryjeme utierkou a necháme ešte podkysnúť vo forme cca 30 minút.
- Potom potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 200 °C do zlatista približne 30 minút. Počas pečenia aspoň dvakrát pokropíme veku vodou, aby si uchovala vláčnosť. Po upečení necháme vychladnúť a následne vyklopíme z formy. Veka chutí najlepšie čerstvá ako obložený chlebíček, prípadne s nátierkou, ale môžeme ju aj nakrájanú zamraziť.
Suroviny
Potrebujeme:
- 500g bezlepkovej múky Promix Alfa + na pomúčenie dosky Novalim PROMIX Alfa univerzálna bezgluténová múka 1000g
- 50g roztopeného vlažného masla
- 500ml teplého mlieka
- ½ kocky čerstvého droždia
- ½ ČL soli
- 5g (1 ČL) kryštálového cukru
- 1 ks vajce na potretie
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 60 minút
- Pečenie počas 30 minút
- Teplota rúry 200 °C