Bezlepkové tekvicové tortellini

Obohaťte svoj jedálniček tekvicovými tortellinami s domácou plnkou, tekvicovým olejom, semiačkami a parmezánom. Tento recept vám jednoducho ukáže, ako pripraviť túto skvelú pochúťku.
Postup
- Najskôr začneme prípravou tekvicovej plnky. Polovicu tekvice hokkaido bez jadierok nakrájame na mesiačiky, dáme na menší plech, pokvapkáme ju olivovým olejom, posolíme, pridáme dva-tri strúčiky cesnaku a upečieme ju vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňoch do mäkka. Bude to trvať asi pol hodinu.
- Po dopečení stiahneme šupku, tekvicu spolu s upečeným cesnakom dáme do vyššej nádoby, dochutíme ju čerstvo mletým čiernym korením, troškou muškátového orecha a pridáme za lyžicu strúhaného parmezánu, všetko spolu rozmixujeme a odložíme bokom.
- Následne si pripravíme základné bezlepkové cesto na cestoviny. Bezlepkovú múku Promix UNI dáme do väčšej misy. Primiešame soľ, pridáme dve vajcia a trochu vody. Varechou začneme miešať, aby sa prísady začali prepájať a postupne prilievame viac vody. Potom ručne vymiesime cesto, ktoré by malo byť hladké, nelepivé, kompaktné a hutné (nie príliš mäkké).
- Pracovnú dosku si dobre pomúčime bezlepkovou múkou. Cesto vaľkáme valčekom na tenký, asi 3 mm hrubý plát.
- Pomocou okrúhlej vykrajovačky potom vykrajujeme menšie kolieska, ktoré budeme plniť plnkou. Plnku dáme do zdobiaceho vrecka s malým otvorom a nanášame ju do stredu pripravených koliesok. Na to priložíme druhé koliesko a po okrajoch riadne pritlačíme vidličkou, aby plnka nevytiekla. Dobre to funguje aj s formičkou na pirohy – tak vlastne vytvoríme “polovičné tortellini” v tvare polkruhu.
- Pripravené bezlepkové tekvicové tortellini varíme v dobre osolenej zovretej vode (ale nie úplne bublajúcej), kým nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme a ihneď ich servírujeme poliate tekvicovým (alebo olivovým) olejom, ozdobené opraženými tekvicovými jadierkami a posypané strúhaným parmezánom.
Suroviny
Na domáce cestoviny:
- 300 g Novalim bezlepková múka Promix UNI Novalim PROMIX-UNI, univerzálna bezlepková múka 1000g
- 1-2 vajcia
- 1 ČL soli
- 150 ml vlažná voda
Na tekvicovú plnku:
- 1/2 menšej hokkaido tekvice
- olivový olej
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- trochu muškátového orieška
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 PL mletý parmezán
Na ozdobenie:
- opražené tekvicové jadierka
- tekvicový olej
- parmezán na posypanie
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 60 minút
- Pečenie počas 30 minút
- Teplota rúry 200 °C