Hrnčekový bezlepkový koláč s ovocím

Pripravte si s nami jednoduchý bezlepkový hrnčekový koláč s ovocím, ktorý je tak jednoduchý, že by bola škoda neupiecť si ho. Na jeho prípravu Vám postačí misa, varecha a jeden hrnček. A prísady? Úplne bežné a základné, veríme, že väčšinu z nich máte bežne doma.
Postup
- V mise vymiešame vajíčka s cukrom do bledého nadýchaného krému. Pridáme k nim olej, premiešame a následne pridáme kysnú smotanu (alebo grécky jogurt) a vymiešame do hladka.
- Bezgluténovú múku Promix UNI premeišame s preosiatym kypriacim práškom, vsypeme ju do vajíčkovo-smotanovej zmesi a metličkou vymiešame do hladkého cesta lávovej konzistencie.
- Cesto vlejeme do olejom vytretej a bezgluténovou múkou vysypanej okrúhlej formy (priemer 20 cm), na povrch naukladáme ovocie (ak používame mrazené ovocie, odporúčame ho najprv trochu rozmraziť a nechať stiecť z prebytočnej tekutiny) a dáme piecť.
- Hrnčekový koláč bez lepku pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 25-30 minút. Po dopečení ho chvíľu necháme vychladnúť, potom ho poprášime práškovým cukrom a podávame. Najlepšie chutí po dobrom obede ešte kým je trochu vlažný.
- Tento koláčik je výbornou pochúťkou ku káve alebo čaju, najmä v čase, keď nám je treba trochu “prevetrať” zásoby ovocia v mrazničke. My sme ho upiekli z ríbezlí, veľmi dobre sa sem hodia napríklad čučoriedky, maliny, černice či iné drobné bobuľové ovocie.
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 hrnček 150 ml
- 2 hrnčeky bezgluténovej múky Promix UNI Novalim PROMIX-UNI, univerzálna bezlepková múka 1000g
- 1 hrnček kyslej smotany alebo hustého gréckeho jogurtu
- 1 hrnček kryštálového cukru
- ½ hrnčeka rastlinného oleja
- 2 ks celé vajcia
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL citrónovej alebo pomarančovej kôry
- 2 hrnčeky bobuľového ovocia (čerstvého alebo mrazeného) napr. ríbezlí
- Práškový cukor na posypanie
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava 20 minút
- Pečenie počas 25-30 minút
- Teplota rúry 180 °C












