Upracte si svoje telo s detoxom
S príchodom jari si vo svojich domoch zvykneme robiť veľké jarné upratovanie. Všetko poriadne umyjeme, očistíme, nepotrebné veci vyhodíme a kúpime si niečo nové a pekné, čo osvieži náš domov. Podobne by sme mali pristúpiť aj k svojmu telu.
Náš organizmus je vybavený schopnosťou samoliečby. V dnešnej dobe však musí odolávať väčšiemu množstvu škodlivín, ktoré sa snaží vylúčiť močom, stolicou a potom. Pomáha mu v tom lymfatický systém, koža, pľúca, pečeň a črevá.
Ako na detox?
Modernou alternatívou pôstu je detoxikácia. Pod slovom detoxikácia si mnoho ľudí predstavuje drastickú diétu a pomerne rýchlu cestu k schudnutiu. Iní za ňou vidia úplné niekoľkodňové hladovanie. Detoxikácia organizmu môže byť krátkodobá – jednodňové detoxikačné kúry, kedy sa odporúča piť po celý deň iba čistú vodu, prípadne zeleninovú alebo ovocnú šťavu. Rovnako môže byť dlhodobá – niekoľko dní až týždňov, a vtedy sa delí do 4 fáz:
Prípravná fáza detoxu
Najskôr je po-trebné uvedomiť si, ako ste na tom so stravovaním. Pred samotnou detoxikáciou je vhodné zaradiť tzv. odľahčené dni, ktoré pripravia telo na očistu.
Ak si teda chcete upratať vo svojom tele, robte to s rozumom. Hlavne svoje telo počúvajte. Pokiaľ si nie ste istí, či detox zvládnete sami, radšej sa poraďte s odborníkom. Predídete tak negatívnej skúsenosti.
Odľahčená fáza detoxu
Potrvá 1 – 2 dni, ak sa stravujete racionálne a 7 – 14 dní, ak zatiaľ nejete veľmi zdravo. Odporúča sa piť 2,5 litra vody a očistných bylinných čajov denne (žihľava, mäta, resp. namiešané bylinné čaje). Tabu by malo byť nezdravé jedlo. Zaradiť by sme mali veľa zeleniny, strukovín, ovo-cia, semienok a orechov. Telo sa tak pripraví na detoxikáciu.
Detoxikačná fáza
Potrvá 3 – 7 dní. Množstvo tekutín je potrebné zvýšiť na 3 litre denne. Okrem vody a čajov pridajte ráno nalačno pohár letnej vody s vyžmýkaným citrónom alebo grepom. Medzi zakázané potraviny patrí mäso a všetky mliečne výrobky. Do jedálnička patrí zelená listová zelenina, obilniny, strukoviny, ryby, tofu, semienka, orechy, zelené klíčky či smoothie. Dávajte prednosť kašovitej strave, je ľahšie stráviteľná a zamerajte sa na zeleninové vývary.
Záverečná fáza
Skôr ako sa vrátite k normálnemu stravovaniu, zopakujte počiatočnú prípravnú fázu. Do jedálnička sa vám môže vrátiť mäso, cestoviny a kyslomliečne výrobky. Stále dbajte na to, aby všetko, čo jete, bolo ľahko stráviteľné a prospešné pre zdravie.
Autorka: Ing. Janka Trebulová, výživová poradkyňa