Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

9 potravín, na ktoré si ako celiatik musíte dávať pozor – ktoré to sú?

1.    Instantná káva

Kávové zrná ako také lepok neobsahujú, čiže aj káva je bezlepková. V drvivej väčšine prípadov to však platí len pre čistú kávu. To znamená, že buď si kúpite kvalitnú mletú kávu s obsahom 100% mletých kávových zŕn bez pridania gluténu, alebo si kúpite mlynček či kávovar a zrná si budete mlieť doma sami.

Instantné kávy, ktoré často poznáme pod názvom „nesca“, môžu obsahovať rôzne prímesi, napríklad arómy, dochucovadlá a iné látky, ktoré lepok obsahujú. Pozor si dajte tiež na typy káv „2v2“ alebo „3v1“ či ochutené kávové zmesi.

kava
pivo

3.    Pivo a alkohol

Mohli by sme sa pozastaviť nad celkovým pôsobením alkoholu na ľudský organizmus a polemizovať o jeho vhodnosti. My sa však sústredíme primárne na obsah lepku v alkohole. Mnohí odporúčajú vysadiť alkohol úplne, iní len konkrétne druhy. Čomu patrí rozhodné NIE, je pivo. Vyrába sa totiž z jačmeňa, a ten lepok obsahuje. Medzi bezpečný druh alkoholu patrí víno – samozrejme, vždy s mierou.

Lepok by nemali obsahovať ani destiláty, nakoľko sa pri destilačnom procese glutén odstráni. Problémom však môžu byť dofarbované druhy alkoholu, prípadne alkohol s prímesami a príchuťami. Dôležitú úlohu zohráva samozrejme aj to, z čoho je alkohol vyrábaný, samotný proces výroby a kvalita alkoholu. Aj pri alkohole teda platí, že je potrebné overiť si zloženie a označenie uvedené na etikete.

7.    Instantné polievky a hotové jedlá

Špeciálnou kategóriou sú instantné a hotové jedlá. Ich výhodou je síce rýchla príprava, takže vám dokážu ušetriť veľa času a námahy, no väčšinou nie sú pre celiatikov vhodné. Na jednej strane musíme podotknúť, že vzhľadom na zdravie tráviacej sústavy je vždy lepšie konzumovať čerstvé potraviny. Tie obsahujú viac vitamínov a živín. Hotové jedlá sú totiž často „napumpované“ konzervantmi a „e-čkami“, ktoré majú predĺžiť ich trvanlivosť.

instantne jedla

Upozornenie:

Nebezpečný môže byť aj modifikovaný škrob – predovšetkým v prípade, ak nie je na obale potraviny označené, o aký druh škrobu ide (pšeničný, kukuričný a podobne). Využíva sa napríklad pri práškovom cukre ako protihrudkujúca zložka. Veľmi často siahajú výrobcovia práve po pšeničnom modifikovanom škrobe, ktorý obsahuje lepok. Pokiaľ teda na potravine nenájdete presne špecifikovaný typ modifikovaného škrobu, radšej ju nekonzumujte.

Aké bezlepkové produkty u nás nájdete?

Pozrite si naše bezlepkové recepty a spestrite si jedálniček chutnými jedlami a dezertmi

cuketova polievka s bezlepkovymi plackami

Letná cuketová polievka

bezlepkovy jahodovy chlebicek

Bezlepkový jahodový chlebíček

makova babovka

Maková bábovka bez lepku

Neprehliadnite