Čo je to žalúdočný vred a prečo vzniká? Ukážeme vám jeho príznaky a dáme tipy na správne stravovanie
Žalúdočný alebo peptický vred je ochorenie charakterizované prítomnosťou bolestivých defektov na sliznici žalúdka. Okrem žalúdka však môže postihnúť aj dvanástnik (duodénum), ktorý je časťou tenkého čreva. Pokiaľ často pociťujete pálenie a bolesť brucha, ktorá sa po jedle ešte zintenzívňuje, možno máte, alebo sa vám vytvára, žalúdočný vred. Dokáže poriadne potrápiť, preto je dôležité vedieť, čo je jeho príčinou a ako sa lieči.
Prečo vznikajú žalúdočné vredy?
Za vznik žalúdočného vredu sú zodpovedné agresívne faktory, ktoré negatívne vplývajú na ochranné mechanizmy sliznice žalúdka. K obranným faktorom patrí hlien na sliznici žalúdka. Ten ju chráni pred účinkom kyslých tráviacich štiav. Za normálnych okolností tieto tráviace šťavy plnia svoju nenahraditeľnú funkciu, ktorou je ničenie choroboplodných zárodkov a zároveň rozkladanie potravy.
Avšak ak prevládajú agresívne faktory nad obrannými a dochádza k poškodeniu ochrannej vrstvy hlienu na sliznici žalúdka, tráviace šťavy s obsahom kyseliny chlorovodíkovej poškodzujú sliznicu, spôsobujú zápaly a v konečnom dôsledku aj vredy.
Hoci sa žalúdočné vredy dajú pomerne jednoducho vyliečiť, bez náležitej a včasne zvolenej liečby sa môžu stať vážnym zdravotným problémom.
Čo môže spôsobiť vznik žalúdočných – peptických vredov?
- Infekcia baktériou Helicobacter pylori (H.pylori)
- Dlhodobé a nadmerné užívanie nesteroidných protizápalových liekov (NSAID), ako je napríklad kyselina acetylsalicylová, ibuprofén alebo naproxén
- Spoločenské faktory, ako je fajčenie, alkohol a stres
- Nadmerná tvorba kyseliny chlorovodíkovej (spôsobená fajčením, vysokým príjmom kofeínu)
Zriedkavo môže byť za vznik peptického vredu zodpovedný Zollinger-Ellisonov syndróm, ktorý zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny v ľudskom tele. Tento syndróm však spôsobuje menej ako 1 % zo všetkých prípadov peptických vredov.
Aké sú príznaky žalúdočných vredov?
So žalúdočnými vredmi sa spája množstvo symptómov. Najčastejším príznakom je pocit pálenia alebo bolesť v strede brucha medzi hrudníkom a pupkom. V prípade vredu na dvanástniku je bolesť intenzívnejšia nalačno, pri žalúdočnom vrede naopak bolesť prichádza po príjme jedla.
Ďalšie bežné príznaky a symptómy vredov zahŕňajú nasledovné:
- Tupá bolesť v žalúdku
- Úbytok váhy
- Nechutenstvo kvôli bolesti
- Nevoľnosť alebo zvracanie
- Nadúvanie, grganie
- Pálenie záhy
- Krvavá stolica
- Bolesť, ktorá sa zmierňuje po užití antacíd
- Anémia, ktorej príznaky môžu zahŕňať únavu, dýchavičnosť alebo bledšiu pokožku
Najobávanejšou komplikáciou je prasknutie alebo perforácia vredu, sprevádzaná náhlou a veľmi silnou bolesťou brucha. Prasknutie vredu je veľmi závažný stav a vyžaduje akútnu lekársku starostlivosť.
Ako sa diagnostikujú žalúdočné vredy?
Diagnóza a liečba žalúdočných vredov závisí od príznakov a závažnosti stavu. Aby sa vylúčila infekcia H. pylori, môže byť nariadený test krvi, stolice alebo dychu. Pri dychovej skúške sa stanovujú hladiny oxidu uhličitého v dychu, ktoré sú u pacientov s infekciou H. pylori vyššie. Na diagnostiku žalúdočného vredu sa využívajú gastroenterologické vyšetrenia gastroskopia alebo kolonoskopia, ktoré určia, či sa jedná o vred, krvácanie alebo iné abnormality žalúdka1.
Liečba žalúdočných vredov spočíva v užívaní liekov aj úprave jedálnička
Liečba peptických vredov je založená na:
- neutralizácii alebo znížení sekrécie kyslého žalúdkového obsahu,
- eradikácii H. pylori infekcie,
- posilnení obranyschopnosti poškodenej sliznice,
- dodržiavaní režimových opatrení.
Vo farmakologickej liečbe sú využívané najmä liečivá znižujúce tvorbu alebo kyslosť kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku. Patria sem:
- inhibítory protónovej pumpy: omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol, esomeprazol.
- blokátory H2 receptorov: famotidín, ranitidín.
V prípade potvrdenia prítomnosti infekcie H. pylori sa liečba doplňuje o antibiotickú terapiu. K ďalším farmakologickým liečivám patria lokálne pôsobiace preparáty, podporujúce zvýšenie obranyschopnosti sliznice, akými sú napríklad neutralizačne pôsobiace antacidá.
K režimových opatreniam patrí telesný a duševný pokoj, úprava stravovania, obmedzenie dráždivých agensov, akými sú fajčenie a alkohol a tiež aj úprava súčasnej farmakoterapie, zníženie užívania nesteroidných protizápalových liekov2.
Ako sa stravovať pri peptických vredoch?
- Strava u pacienta by mala byť pravidelná, vhodné je podávať 5 – 6 krát denne menšie porcie.
- Do jedálnička by mala byť zakomponovaná strava s množstvom ovocia, zeleniny a vlákniny. Medzi zeleninu, ktorá napomáha pri liečbe vredov, zaraďujeme brokolicu, karfiol, kapustu, papriku, reďkovky, listovú zeleninu ako špenát a kel. Z ovocia sú vhodné jablká, čučoriedky, maliny, jahody, marhule či broskyne.
- Jedálniček by mal obsahovať aj potraviny bohaté na probiotiká, ako je kyslá kapusta, miso pasta či jogurty.
- Počas liečby je vhodné vzdať sa korenistých a kyslých jedál, ktoré môžu vred dráždiť.
- V liečbe sú tiež vhodné probiotiká.
A aká je prevencia peptických vredov?
V prevencii vzniku peptického ochorenia je vhodné vylúčiť alebo obmedziť konzumáciu alkoholických nápojov, znížiť konzumáciu kofeínu a perlivých vôd. Namiesto nich blahodarne pôsobí na sliznicu žalúdka čistá voda. Nevhodné sú aj výrazne korenisté pražené jedlá, či fajčenie cigariet. Namiesto toho treba uprednostniť čerstvé ovocie a zeleninu a samozrejme vyhýbať sa stresovým situáciám3.
Máte problém s pálením záhy?
Pozrite si všetky prípravky na pálenie záhy a neutralizáciu kyseliny v žalúdku.
Zdroje použité v článku:
1. JOHNSON, S., Stomach Ulcers and What You Can Do About Them. 2018. In:healtline.com [online]. 04.09.2018 [cit. 13.03.2023] Dostupné z https://www.healthline.com/health/stomach-ulcer
2. HYRDEL, R., Farmakoterapia peptických vredov. 2005. Via practica, roč. 2, č. (6), s.321-325
3. DUMAIN, T., What Is a Peptic Ulcer? 2021. In: webmd.com [online]. 16.09.2021 [cit. 13.03.2023] Dostupné z https://www.webmd.com/digestive-disorders/peptic-ulcer-overview