Dyspepsia – tráviace ťažkosti, ktoré môžu potrápiť každého z nás. Aké majú príčiny a ako si s nimi poradiť?
Dyspepsia je súhrnné označenie pre súbor tráviacich ťažkostí, súvisiacich najčastejšie s ochoreniami tráviaceho systému. Tento sytém, inak nazývaný aj gastrointestinálny, sa tiahne celým ľudským telom od úst až po konečník. Jeho úlohou je premena potravy na potrebné výživné látky.
Funkčná dyspepsia postihuje takmer 40% ľudí na celom svete4 a vyskytuje sa častejšie u žien. Ako dyspepsia sa zvykne označovať nadúvanie, tlak a pocit plnosti, pocit netrávenia, grganie, pocit na vracanie, pocit nafukovania, zvýšená plynatosť a iné podobné prejavy. V bežnej reči človek povie, že mu je „zle od žalúdka“ a jednoducho sa necíti dobre. Poďte sa s nami pozrieť na túto problematiku bližšie, zistite čo ju spôsobuje aj ako si pomôcť.
Čo je to dyspepsia?
Dyspepsiu môžeme označiť aj ako chorobne zmenené trávenie. Dyspeptické ťažkosti sa môžu vyskytovať pri rôznych ochoreniach. Rozlišujeme v zásade 3 typy dyspepsie: 1
- Organická dyspepsia – často sprevádza ochorenia tráviacich orgánov, akými sú nádory, zápaly, zmeny žlčníka či pankreasu
- Sekundárna dyspepsia – je prejavom iných ochorení ako tráviacich orgánov – napríklad metabolických porúch
- Funkčná dyspepsia – samostatné ochorenie bez preukázateľnej orgánovej či metabolickej príčiny. Jedná sa o poruchu funkčnej regulácie niektorého z úsekov tráviaceho systému
Dyspeptické ťažkosti môžeme deliť aj podľa prevažujúcej lokalizácie. Ak dominujú žalúdočné prejavy, hovoríme o hornej – žalúdočnej dyspepsii. Naopak, ak sú prítomné črevné symptómy, hovoríme o dolnom type – o črevnej dyspepsii. Ak je dyspepsia prítomná v oblasti celého tráviaceho systému, používa sa všeobecný termín dyspeptický syndróm.
Aké sú príznaky dyspepsie?
- Brušný diskomfort
- Pocit zhoršeného prechodu potravy tráviacim traktom
- Nadúvanie
- Pálenie záhy
- Zvýšená plynatosť
- Grganie
- Nafukovanie
- Bolesť brucha
Dyspepsia sa môže prejavovať aj tzv. „dráždivým žalúdkom“. Niektorí pacienti netolerujú dráždivú stravu, alkohol a čiernu kávu, aj napriek inak dobrému apetítu. Bolesť brucha sa najčastejšie objavuje v oblasti v strede pod rebrovými oblúkmi, objaviť sa môže aj vracanie. Vzniká buď nalačno a k úľave dochádza po najedení, alebo naopak, k úľave dochádza až po vytrávení. Naopak pri tzv „chabom žalúdku“ je prítomná predčasná sýtosť, znížená chuť do jedla, tlak a plnosť po jedle, pomalé trávenie, pocit na vracanie.
Upozornenie:
Ak sa objaví postupný znateľný úbytok hmotnosti, zhoršené prehĺtanie či náhle vracanie, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.
Príčiny vzniku dyspepsie
Každé ochorenie tráviaceho systému sa v podstate môže prejaviť dyspeptickými ťažkosťami. Nie je preto možné stanoviť len jednu presnú príčinu. Medzi najbežnejšie príčiny, ktoré spôsobujú dyspepsiu, patria:
- Infekčný zápal – Helicobacter pylori, niektoré vírusy, Campylobacter
- Neinfekčný zápal – vyvolať ho môže alkohol, niektoré lieky, stres, autoimunitné ochorenia, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída či celiakia
- Žalúdočný vred
- GERD –gastroezofageálna refluxná choroba
- Nádory – tumory žalúdka, čriev, pankreasu
- Gastritída – zápal žalúdočnej sliznice
- Ochorenia žlčníka – žlčníkové kamene, poruchy drenáže žlčového systému
- Metabolické ochorenia – cukrovka, ochorenia štítnej žľazy,
- Stres, trauma, depresia
- Fajčenie2
- Nejasná príčina – idiopatická, inak nazývaná aj funkčná dyspepsia (bez prítomnosti vredu)
Pri hľadaní diagnózy je nutné vylúčiť vredovú chorobu žalúdka a pažeráka, črevnú nepriechodnosť, refluxnú chorobu či nedokrvenie čreva na podklade upchatia niektorej z črevných tepien. Aj ochorenia iných orgánov, napríklad gynekologické či urologické ťažkosti, môžu spôsobiť prechodne zmenenú črevnú pasáž, čo sa prejaví dyspepsiou.
Funkčná dyspepsia
Pri vzniku funkčných porúch sa účastní viac faktorov. 1 Patria sem pohyblivosť, teda porucha hybnosti tráviaceho traktu. Môže byť zvýšená alebo znížená. Ďalej funkčnú dyspepsiu môže vyvolať porucha sekrécie tráviacich štiav, absorpcia vody, hlienu a podobne. Časťou príčinou sú aj útrobná precitlivenosť alebo funkčné zmeny – negatívne psychosociálne javy ako stresové situácie, pracovné preťaženie či chyby životosprávy.
Črevná dyspepsia
Črevná dyspepsia, odborne intestinálna dyspepsia, vzniká na podklade ochorení čriev. Môže sa jednať o syndróm dráždivého čreva spojený so zmenami vyprázdňovania a bolesťami brucha, ale tiež o rôzne infekčné črevné ochorenia. Samostatnú skupinu tvorí intolerancia niektorých potravín.
Ako sa dyspepsia diagnostikuje?
Významné miesto v diagnostike dyspepsie má dôsledná anamnéza. Lekár sa dopytuje, či ťažkosti trvajú od detstva, alebo sa objavili náhle v dospelosti. Je tak možné predpokladať aj genetické súvisy. Ak dyspepsia vznikla z plného zdravia, je nutné pátrať po vredovom ochorení, žlčových kameňoch, u starších pacientov po nádorovom ochorení.
Fyzikálne vyšetrenie brucha vykazuje zvýšenú citlivosť v oblasti strednej čiary brucha, pod rebrovými oblúkmi. Ak lekár pátra po funkčnej dyspepsii, všíma si aj neurotické prejavy – chladné prsty, spotené dlane, tras prstov a viečok, labilný pulz a podobne.
K spresneniu konečnej diagnózy dopomáhajú sono brucha, gynekologické vyšetrenie, a tiež vyšetrenie stolice na skryté krvácanie a prítomnosť parazitov. Veľmi cenným vyšetrením je endoskopia, ktorá odhalí žalúdočný vred, dráždivý napätý žalúdok s významnou bolestivosťou počas vyšetrenia. K rozlíšeniu črevných príčin, napríklad polypov či nádorov, používa sa kolonoskopia.

Ako sa lieči dyspepsia?
Liečba dyspepsie závisí od príčiny a závažnosti ťažkostí. Vo všeobecnosti sa však používajú tieto lieky:
- Antacidá – neutralizujú žalúdočnú kyselinu, môžu pomôcť zmierniť pálenie záhy


- Inhibítory protónovej pumpy (IPP) – znižujú tvorbu kyseliny a kyslosť žalúdočného prostredia (napr. Omeprazol, Pantoprazol)
- H2-blokátory – tiež tlmia tvorbu kyseliny
- Prokinetiká – zlepšujú pohyb žalúdka
- Antibiotiká – len ak je potvrdený Helicobacter pylori
- Protizápalové lieky – pri zápaloch žalúdka
- Tráviace enzýmy – pomáhajú na trávenie


Bylinky na dyspepsiu
Z bylín majú svoje miesto pri dyspeptických ťažkostiach niektoré koreniny zvyšujúce chuť do jedla – najmä fenikel, saturejka, koriander či majoránka. Činnosť žalúdka povzbudzuje napríklad chrenový koreň3. Pri črevnej dyspepsii, pri ktorej má pacient zároveň zvýšený krvný tlak, môže byť vhodným kuchynský cesnak, zvyšujúci vylučovanie tráviacich enzýmov a zlepšujúci trávenie. Zároveň pôsobí ako hypotenzívum.
Pri výbere byliniek by mala byť zohľadnená samotná príčina dyspepsie a jej prejavy. Ak je prítomný meteorizmus, kedy je potrebné zľahčiť stolicu, sú vhodné fenikel, mäta, rumanček a valeriána.




Hnačkovité ťažkosti sa liečia pľuzgierkou islandskou, slezom, listom šalvie či rumančekom. Naopak pri zápche je vhodný práve fenikel ale aj krušina. Pri letnej dyspepsii3 sa osvedčil nátržník vzpriamený, hadovník väčší, brusnica čučoriedková, mäta pieporná a kuklík mestský. Ak hľadáte kombináciu, môžu byť vhodné bylinné kvapky.



Upozornenie:
Ohľadom výberu vhodných byliniek sa poraďte so svojím ošetrujúcim lekárom.
Pri dyspepsii pomôže aj zmena životného štýlu a prístup k stravovaniu
Čo môžete urobiť pre svoje zdravie?
- Jedzte častejšie a menšie porcie
- Jedzte pomaly, vedome, bez zhonu
- Obmedzte mastné, vyprážané, korenené a kyslé jedlá
- Vyhýbajte sa alkoholu, káve, sýteným nápojom
- Nefajčite
- Neľahnite si hneď po jedle
- Odsledujte si, ktoré potraviny vám spôsobujú ťažkosti a vyhnite sa im
Funkčná dyspepsia môže súvisieť aj so stresom, úzkosťou či napätím. Pomáha úprava spánkového režimu, relaxačné techniky (dychové cvičenia, joga) a v niektorých prípadoch aj psychoterapia. Ak sa u vás objaví úbytok hmotnosti, krv v stolici, vracanie, chudokrvnosť, silné bolesti alebo ak máte viac ako 50 rokov a dyspepsiu prvýkrát, navštívte lekára.
Trápia vás tráviace ťažkosti? Máme pre vás lieky na všetky bežné tráviace problémy
Zdroje použité v článku:
1. KLENER, P. a kol. Vnitřní lékařství. Třetí, přepracované a doplněné vydání. Dyspepsie. 2006. s.568-571. [cit. 07.22.2025]. Dostupné z: ISBN 80-7262-430-X (Galén), ISBN 80-246-1252-6 (Karolinum)
2. MAYO CLINIC STAFF: Indigestion. 2025. Mayo Clinic [online] [cit. 07.22.2025]. Dostupné z: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/indigestion/symptoms-causes/syc-20352211
3. MIKA, K.: Fytoterapia z pera lekára. Choroby tráviacich ústrojov. 2016. Osveta. s.397-418 [cit. 07.22.2025]. Dostupné z: ISBN 978-80-8063-436-0
4. FRANCIS, P. a kol.: Functional Dyspepsia. 2024. National Library Of Medicine online] [cit. 07.22.2025]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554563/