Bezlepkové cestoviny so špargľou
![](https://etabletka.sk/wp-content/uploads/2024/04/image-4.webp)
Privítajme slnené dni skvelým receptom – chutným bezlepkovým cestovinovým šalátom. Začala špargľová sezóna a bolo by škoda to nevyužiť naplno. Tento šalát si môžete vychutnať ako plnohodnotné hlavné jedlo alebo ako prílohu napríklad na grilovačke.
Postup
- Bezlepkové cestoviny Procel uvaríme podľa návodu na obale, scedíme a prikryjeme, aby neobschli. Špargľu očistíme, konce odkrojíme a nakrájame ju asi na 4 cm dlhé kúsky. Opražíme ju osolenú na troche olivového oleja do chrumkava. Uhorku umyjeme, osušíme a tiež nakrájame aj so šupkou na menšie kúsky. Šunku prosciutto zas na malé plátky.
- Na pesto budeme potrebovať nasucho opražené píniové oriešky (nezabudneme ich zopár odložiť bokom na ozdobu). Vložíme ich do mixéru spolu s umytou a dobre osušenou bazalkou, na kúsky pokrájaným strúčikom cesnaku a parmezánom. Prilejeme olivový olej, šťavu z citróna, osolíme a okoreníme podľa chuti. Rozmixujeme na hladkú zmes. Ak je príliš hustá, pridáme ešte olivový olej.
- V mise zmiešame cestoviny, špargľu, uhorku a šunku. Pridáme bazalkové pesto a dôkladne premiešame, aby sa všetky chute prepojili. Posypeme píniovými orieškami a hoblinami parmezánu. Ozdobíme plátkom citróna a bazalkovými lístkami.
Suroviny
Na šalát:
- 1 balenie bezgluténových cestovín Novalim Novalim PROCEL bezlepkové cestoviny, špirály 250 g
- šunka prosciutto crudo
- 1 zväzok zelenej špargle
- 1 ks šalátová uhorka
Na bazalkové cesto:
- 2 hrste bazalkových lístkov
- 2 hrste píniových orieškov + na ozdobu
- 1 hrsť strúhaného parmezánu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL citrónovej šťavy
- 6 PL olivového oleja
- čerstvo pomleté čierne korenie
- morská soľ
Na dokončenie:
- plátok citróna a lístky bazalky na ozdobu
- nasucho opražené píniové oriešky
- hobliny parmezánu
Črty
- bez lepku
Parametre
- Príprava počas 25 minút