Bezlepkové halušky s medvedím cesnakom

Ako často si doprajete bezlepkové halušky? Okrem bryndzových obľubujeme aj vajcové či so smotanou. Tentokrát sme do cesta pridali medvedí cesnak, ktorý im dodal sviežu zelenú farbu a jemnú cesnakovú chuť. Ak neviete, čo zajtra variť, skúste náš jednoduchý recept.
Postup
- Bezlepkové halušky s medvedím cesnakom pripravujeme podobne ako klasické halušky bez zemiakov. Zo základných surovín – bezgluténovej múky Promix UNI, soli a v oleji a vode rozmixovaného medvedieho cesnaku si pripravíme cesto. Želateľná konzistencia cesta je lávovitá až tekutejšia. Taká, aby cesto tieklo z lyžice pomalším tempom.
- Vymiešané cesto necháme krátko postáť. Medzitým zohrejeme vo väčšom hrnci dostatok osolenej vody. Keď voda v hrnci začne vrieť, začneme do nej vhadzovať halušky. Najlepšie to ide pomocou haluškovača, ktorý sa dá prakticky položiť na hrniec a halušky do vody potom len rovno padajú. Aby sa halušky pekne uvarili a nezlepili, odporúčame na jedenkrát variť len za naberačku cesta. Keď sú halušky uvarené, samé vyplávajú na povrch. Dierkovanou naberačkou ich vyberieme z vody, necháme vodu odkvapkať a halušky preložíme do čistej misy.
- My sme si dali tieto halušky s medvedím cesnakom s bryndzou rozmiešanou s kyslou smotanou. Výborne však chutia aj na „taliansky“ spôsob, poliate trochou olivového oleja a posypané strúhaným parmezánom, alebo aj s vajíčkom, či s bryndzou a opraženou slaninkou. Necháme na vás, ktorá verzia vás najviac osloví.
Suroviny
Na cesto:
- cca 500g bezlepkovej múky Promix Uni Novalim PROMIX-UNI, univerzálna bezlepková múka 1000g
- 500-600 ml vody
- 1-2 ČL soli
- hrsť medvedieho cesnaku
- 1 PL oleja neutrálnej chuti
Ďalej potrebujeme:
- 250g kyslej smotany
- 125g bryndze
- slaninka
Črty
- bez lepku
Parametre
- Príprava počas 25 minút