Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Prečo je vitamín B2 – riboflavín dôležitý a ako ho telu dodávať v potrebnom množstve?

Čo by ste mali vedieť o riboflavíne?

Riboflavín je jedným z vitamínov skupiny B a je rozpustný vo vode. Tento vitamín je prirodzene prítomný v niektorých potravinách, pridáva sa do niektorých potravinárskych výrobkov a je dostupný aj ako doplnok stravy. Riboflavín je základnou zložkou dvoch hlavných koenzýmov, flavínmononukleotidu (FMN) a flavínadeníndinukleotidu (FAD). Tieto koenzýmy hrajú hlavnú úlohu pri:

  • výrobe energie,
  • funkcii, raste a vývoji buniek,
  • metabolizme tukov, liekov a steroidov.1
riboflavin vitamin b2
  • premieňa skonzumovanú potravu na energiu, ktorú organizmus potrebuje na to, aby cez deň dokázal fungovať.
  • plní dôležitú úlohu aj pre zdravie kože, očí, nervovej sústavy a prispieva k udržaniu zdravia slizníc a normálneho množstva červených krviniek.
  • pomáha bojovať s oxidačným stresom a prispieva k zníženiu únavy.
  • 0 až 6 mesiacov – 0,4 mg,
  • 7 až 12 mesiacov – 0,45 mg,
  • 1 až 3 roky – 0,5 mg,
  • 4 až 8 rokov – 0,6 mg,
  • 9 až 14 rokov – 1 mg,
  • 15 až 18 rokov – 1,4 mg,
  • dospelé ženy – 1,3 mg,
  • dospelí muži – 1,3 mg,
  • tehotné ženy – 1,5 mg,
  • dojčiace ženy– 1,7 mg.
co je to migrena

Prevencia migrény

Boli vykonané štúdie, ktorých výsledky preukázali, že zrejme existuje spojitosť medzi riboflavínom, mitochondriálnymi bunkami a migrénou. Riboflavín podporuje funkciu buniek a práve mitochondrie vytvárajú energiu potrebnú pre ľudské telo. Okrem toho sa hovorí, že riboflavín môže zmierňovať stres a minimalizovať zápal nervov prispievajúcich k migréne. Záver štúdií teda naznačuje, že pravidelné užívanie riboflavínu v rámci prevencie môže pomôcť ľudom s chronickými migrénami.3

Prirodzené zdroje riboflavínu

Riboflavín sa prirodzene nachádza vo viacerých potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Najviac ho nájdete napríklad v:

  • mäse a vnútornostiach (hlavne v pečeni),
  • morských rybách,
  • mlieku a mliečnych výrobkoch,
  • zelenine, napríklad v brokolici, špenáte či karfiole,
  • cereálnych produktoch,
  • vlašských orechoch,
  • vajíčkach.
prirodzene zdroje riboflavinu
Nepokryje vaša strava potrebné množstvo riboflavínu? Doplňte si ho pomocou vhodných doplnkov
  • boľavé „potrhané“ kútiky,
  • pocit pálenia na perách,
  • pálenie jazyka a zápaly ďasien,
  • zápaly spojiviek a štípanie v očiach,
  • chudokrvnosť,
  • svetloplachosť,
  • poruchy nervovej funkcie.4

Zdroje použité v článku:

1. Riboflavin. In: National Institutes od Health. 2022. [online] [cit. 14-2-2024] Dostupné z: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/
2. 4 Health Benefits of Riboflavin (Vitamin B2) In: Cleveland Clinic. 2023. [online] [cit. 14-2-2024] Dostupné z: https://health.clevelandclinic.org/vitamin-b2

3. GAUL, C. a kol. Improvement of migraine symptoms with a proprietary supplement containing riboflavin, magnesium and Q10: a randomized, placebo-controlled, double-blind, multicenter trial. 2015. [online] [cit. 15-2-2024] Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25916335/
4. Vitamín B2 (Riboflavín). In: Zdravopédia. 2024. [online] [Cit. 14-2-2024] Dostupné z: https://zdravopedia.sk/ucinne-latky/vitaminy/vitamin-b2-riboflavin

Neprehliadnite