Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Ktorá múka je bezlepková? Prinášame vám prehľad múk bez gluténu a niekoľko tipov, ako s nimi pracovať

Pšenová múka

Vyrába sa z lúpaného prosa a používa sa na pečenie a zahusťovanie pokrmov – je súčasťou múčnych zmesí na koláče, chlieb i pečivo.

Ryžová múka

Hladká ryžová múka má bielu farbu a je bez vône i chuti, celozrnná ryžová múka má zas ľahko orieškovú chuť. Je vhodná na bezlepkový kvások, ale i celkovo na varenie, pečenie, zahusťovanie a dokonca aj do trojobalu na rezne.

Kukuričná múka

Patrí medzi škrobové bezlepkové múky – nie je ňou však možné jedlá zahusťovať. Má typickú žltkastú farbu a používa sa nielen na pečenie chleba a koláčov, ale tiež na prípravu cestovín, kaší a rôznych placiek.

Tapioková múka

Nemá špecifickú chuť ani vôňu. Najčastejšie sa tapioková múka používa ako bezlepkové zahusťovadlo do polievok, omáčok alebo krémov. V malých množstvách ju nájdete aj v múčnych zmesiach na prípravu koláčov, chleba a pečiva.

Amarantová múka

Amarantová múka má oproti iným bezlepkovým múkam výraznú chuť. Dala by sa popísať ako korenistá a v niektorých prípadoch až pikantná. V kombinácii s inými múkami sa používa prevažne na pečenie chleba.

Quinoová múka

Existuje viacero variant – čierna, červená i biela. Quinoa sa zaraďuje medzi superpotraviny a môžete ňou nahradiť pšeničnú múku, vďaka čomu vytvoríte zdravšiu a bezlepkovú verziu vášho obľúbeného jedla. Používa sa na varenie, pečenie i zahusťovanie.

bezlepkove muky na pecenie

TIP:

Pri výbere múky bez lepku si vždy dobre prečítajte informácie na obale. Väčšina bezlepkových múčnych má na obale presne uvedené, na aký typ pečiva, múčnikov a jedál je určená a ako je potrebné ju používať. Vždy presne dodržiavajte odporúčané dávkovanie a postup.

Upozornenie:

Škrobové múky používajte pri pečení naozaj len v malých množstvách. Ak by ste to totiž prehnali, z cesta by vám vznikla slizká gélovitá hmota, s ktorou by ste nedokázali ďalej pracovať.

Všetko, čo potrebujete vedieť o celiakii na jednom mieste

Celiakia je boj na celý život a vašou najdôležitejšou zbaňou sú informovanosť a odhodlanie. Zistite všetko, čo potrebujete o celiakii vedieť, objavte zaujímavé články, rady, tipy a množstvo bezlepkových potravín v našom Bezlepkovom svete.

Neprehliadnite