Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Nadýchané bezlepkové šišky zo zemiakového cesta

Aj bezlepkáči si môžu počas Fašiangov pochutiť na nadýchaných bezlepkových šiškách! Tajomstvo ich jemnosti sa skrýva v uvarených a nastrúhaných zemiakoch, ktoré robia zázraky v bezgluténovom ceste. Zemiaky viažu tekutinu, vďaka čomu zostáva cesto mäkké, vláčne a dlho čerstvé. Tak poďte s nami šiškovať a užite si Fašiangy bez kompromisov!

Postup

  1. Do 100 ml teplého rastlinného mlieka pridáme 1 ČL z odváženej bezlepkovej múky Promix Alfa a cukru, pridáme droždie a dobre spolu premiešame, necháme na teplom mieste vzísť kvások (trvá to 10-15 minút). Bezlepkovú múku Promix Alfa, práškový a vanilínový cukor, nastrúhané zemiaky, citrónovú kôru a štipku soli spolu premiešame vo väčšej mise. Pridáme žĺtky, zvyšok rastlinného mlieka, rum, roztopený tuk a nakoniec kvások. Vymiesime hladké cesto, misu prikryjeme utierkou alebo plastovým vrecúškom a necháme 90 – 120 minút kysnúť na teplom mieste.
  2. Po vykysnutí cesto, ktoré bude pomerne lepkavé a menej tvárne, preložíme na pracovnú pomúčenú dosku, pomúčenými alebo naolejovanými dlaňami ho roztlačíme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme väčšie kolieska s priemerom asi 7-8 cm. Bezlepkové šišky necháme ešte aspoň 10 minút podkysnúť, tesne pred smažením spravíme ešte priehlbinku v strede šišky, do ktorej budeme po vysmažení dávať lekvár. V hlbšej panvici rozpálime olej na max.150 stupňov, potom znížime teplotu a smažíme šišky z každej strany do zlatista. Po vysmažení necháme bezlepkové šišky odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávame ich ešte teplé, s džemom a posypané práškovým cukrom.

Suroviny

Potrebujeme:

  • 300 g bezlepkovej múky Promix Alfa Novalim PROMIX Alfa univerzálna bezgluténová múka 1000g
  • 250 g uvarených a nastrúhaných zemiakov
  • 50 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • štipka soli
  • 2 ks žĺtky
  • 1 PL rumu
  • 250 ml teplého rastlinného mlieka (napr. mandľové, sójové...)
  • kôra z jedného citróna
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 20 g roztopeného Palmarínu alebo masla
  • olej na smaženie
  • práškový cukor na posypanie a džem na ozdobenie

Črty

  • bez lepku
  • vegetariánske

Parametre

  • Príprava počas 60 minút

Neprehliadnite