Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Aké sú riziká nadmerného príjmu soli? Zistite, aké zdravotné komplikácie môže spôsobiť nesprávne stravovanie

kardiovaskularne ochorenia

Kardiovaskulárne ochorenia

Prílišný príjem soli vedie k zvýšeniu tlaku krvi, teda arteriálnej hypertenzii. Tá je rizikom vzniku srdcového zlyhania, infarktu srdcového svalu či náhlej cievnej mozgovej príhody. Dá sa teda povedať, že soľ vo väčších množstvách nepriaznivo pôsobí na celý kardiovaskulárny systém. Samotný tento účinok súvisí so zmenami regulácie systému renín-angiotenzín-aldosterón v ľudskom organizme, ktorý má na starosti krvný tlak a hladiny sodíka v krvi.

Výskum vykonaný u 229785 ľudí trvajúci 13 rokov došiel k záveru, že vysoký príjem sodíka je spojený s úmrtím na srdcové ochorenie. Ďalšie štúdie sa zas domnievajú, že 1 – 2 lyžičky soli denne nie sú škodlivé pre srdce. Treba však podotknúť, že vplyvom modernej stravy prijímame soľ aj v potravinách, kde ju ani necítime – napríklad v rôznych polotovaroch, dressingoch, pochutinách a podobne. Aj takto prijatá soľ sa ráta do celkového denného príjmu.

zaludocne problemy

Rakovina žalúdka a žalúdočný vred

Rakovina žalúdka je vážne ochorenie, pri ktorom dochádza k nekontrolovateľnému rastu zhubného nádoru z buniek žalúdka. Vedci zistili, že typicky slané diéty, spojené s konzumáciou mäsa a osolenej zeleniny, zvyšujú riziko tohto druhu rakoviny. V štúdii z roku 2016 u 40729 ľudí sa výskumom zistilo, že bol až v 30% miere zvýšený výskyt rakoviny žalúdka u tých, ktorí preferovali slané jedlá. Aj napriek týmto zisteniam však nie je presne známy dôvod, prečo nadmerné solenie vedie k vzniku tejto rakoviny.

Upozornenie:

Nadmerný príjem sodíka môže viesť aj k vzniku žalúdočných vredov.

autoimunitne ochorenia

Autoimunitné ochorenia2

Zistilo sa, že sodík stimuluje imunitný systém, čo môže pravdepodobne viesť k vzniku ochorení ako systémový lupus erytematosus, skleróza multiplex, ale aj k alergiám a iným ochoreniam. Bolo by však potrebných viac štúdií k danej problematike.

obezita

Obezita

Bolo štúdiou dokázané, že je zvýšené riziko vzniku obezity, ak sa v detskom veku prijíma väčšie množstvo soli spolu so sladenými nápojmi.

problemy s pecenou

Hepatotoxicita

Okrem spomenutých ochorení je tu ešte predpoklad, že by mohli zvýšené množstvá prijatej soli spôsobovať aj ochorenie pečene.

Hypernatrémia je stav, pri ktorom je v krvi zvýšená hladina sodíka (viac ako 150mmol/l). Vedie to k vzniku spomínaných vážnych ochorení. Naopak hyponatrémia (znížené množstvo sodíka v krvi pod hladinu 120mmol/l) je tiež veľmi nebezpečné. Tento stav je sprevádzaný zmätenosťou, slabosťou, malátnosťou až poruchou vedomia v zmysle kómy. Vyvážená diéta je teda pre život človeka

  • Znížiť množstvo soli, ktoré si do jedla pridávate sami.
  • Vylúčiť z jedálnička priemyselne spracované potraviny, ktoré obsahujú vysoké množstvá soli.
PotravinaObsah sodíka v mg na kg potravinyPotravinaObsah sodíka v mg na kg potraviny
Celozrnný chlieb4000-6000Cibuľa100-260
Pšeničná múka20-30Šošovica40-550
Hovädzie mäso580-690Fazuľa20-400
Bravčové mäso450-600Hlávkový šalát30-100
Kuracie mäso460Hrach20-380
Bravčová pečeň770Jablká16-30
Plnotučné mlieko480-500Jahody15-30
Syry450-14000Pomaranče14-30
Vaječný bielok1900Pšenica80
Vaječný žĺtok500Rajčiny30
Slepačie vajce1350Ryby650-1200
Mliečna čokoláda2800Ryža60
Čierny čaj450Sója60
Pražená káva740Špenát600-1200
Banány10Vlašské orechy30
Zemiaky30-280Kapusta130
Tabuľka: Obsah soli vo vybraných potravinách3

Zdroje použité v článku:

1. MCPHERSON, G. a kol. Salt: Is It Healthy or Unhealthy? 2023. Healthline [online] [cit. 05.21.2024]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/salt-good-or-bad
2. BRAZIER, Y. a kol. How much salt schould a person eat? 2017. MedicalNewsToday [online] [cit. 05.21.2024]. Dostupné z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/146677
3. ZLATOHLÁVEK, L. a kol. Klinická dietologie a výživa. Sodík (sůl). 2019. Current Media. s.248-253 [cit. 05.21.2024]. Dostupné z: ISBN 978-80-88129-44-8
4. WEBMD EDITORIAL CONTRIBUTORS. What Is Iodized Salt? 2023. WebMD [online] [cit. 05.21.2024]. Dostupné z: https://www.webmd.com/diet/what-is-iodized-salt

Neprehliadnite