Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Ako znížiť cholesterol stravou?

Cholesterol je látka, ktorá sa nachádza v našej krvi a má pre organizmus dôležitý význam – podieľa sa napríklad na tvorbe niektorých hormónov či žlčových kyselín. Poznáme dva typy cholesterolu – tzv. dobrý alebo zlý. Ten dobrý v podstate pomáha organizmu zbavovať sa toho zlého, ktorého zvýšená hladina môže zapríčiniť viacero zdravotných problémov. Ak máte problémy so zvýšenou hladinou zlého cholesterolu, môžu vám pomôcť aj niektoré potraviny a správna strava. 

Najčastejšie príčiny vysokej hladiny cholesterolu

LDL cholesterol (low density lipoprotein), teda takzvaný zlý cholesterol, môže zapríčiniť zhoršenie pružnosti ciev, zníženie ich priechodnosti a napokon aj ich upchávanie. Následne sa môžu objaviť zdravotné problémy a vznik srdcovo-cievnych ochorení. Jeho hodnoty v krvi by mali byť v optimálnej hladine – tie sa líšia predovšetkým na základe veku.

Vysoká hladina zlého cholesterolu sa najčastejšie vyskytuje u obéznych ľudí, fajčiarov, konzumentov alkoholu, diabetikov alebo starších ľudí. Obozretné by mali byť aj osoby so sedavým zamestnaním, málom pohybu, veľa stresom alebo celkovým nezdravým životným štýlom. Vysoký cholesterol sa neprejavuje žiadnymi príznakmi, dá sa zistiť len pomocou krvných testov. 

Ako znížiť cholesterol pomocou stravy?

Na zníženie cholesterolu, a aj na udržiavanie jeho optimálnej hladiny, je najdôležitejšia zmena stravovacích návykov. Existuje viacero potravín, ktoré majú vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu.

V prvom rade je potrebné prijímať zdravé tuky, respektíve nenasýtené tuky – môžu byť mononenasýtené a polynenasýtené. Takéto tuky sa podieľajú na zlepšovaní hladiny cholesterolu v krvi a taktiež na znižovaní rizika srdcovo-cievnych chorôb. Nájdete ich napríklad v orechoch, avokáde, rastlinných olejoch alebo morských plodoch.

Naopak, je potrebné racionálne prijímať takzvané nasýtené tuky, ktoré obsahujú napríklad mliečne výrobky, margarín, mäso, spracované potraviny a podobne. Nevhodná je aj konzumácia vyprážaných jedál, sladkých nápojov alebo jedál z rýchleho občerstvenia. Tieto tuky pri zvýšenom cholesterole nie je vhodné prijímať vo vysokom množstve, nakoľko zvyšujú hladinu zlého cholesterolu a zároveň znižujú hladinu dobrého cholesterolu. Pri znižovaní cholesterolu sa vyhnite aj konzumácii alkoholu, stresu a doprajte si dostatočný spánok.

Odporúča sa aj príjem omega-3 mastných kyselín a vlákniny. Hladinu cholesterolu ovplyvňuje aj hliva ustricová, pestrec mariánsky alebo Masticha Vena. Vhodné môže byť aj pitie bylinkových čajov určených na cholesterol, alebo potraviny ako čerstvý cesnak, jablká, paradajky, hrach, šošovica, fazuľa, mandle, arašidy, olivový olej, červený grapefruit, granátové jablko, kvalitné červené víno, zelený čaj alebo brusnice. Výťažky z nich nájdete aj v niektorých doplnkoch na optimalizáciu hladiny cholesterolu.

Na zníženie cholesterolu vám môžu pomôcť tieto produkty:

Neprehliadnite